For en tid siden ble det proklamert fra klimaforkjemperhold at promping fra kyr ute på åpent beite var skadelig for miljøet, sett fra et miljøvernståsted. Spis mindre rødt kjøtt, var budskapet. Spis fisk i stedet-underforstått: Fisken promper ikke, med andre ord så forurenser den ikke.

Jeg har vanskelig for å forstå at litt promping fra Dagros og Ferdinand kan skade omgivelsene. Jeg skal heller ikke nevne fotosyntesen i denne sammenhengen. Men det som opptar meg er følgende: forleden hadde vi til middag en T-bone-steak. Glemte i farten på handlerunden å sjekke opprinnelsesland med mer. Men fant ved nærmere ettersyn hjemme at denne oksen var født, oppvokst og slaktet i Danmark. Deretter fraktet til Tyskland for oppskjæring. Så frakt tilbake til Danmark, for videre oppskjæring, før den ble fraktet til distributør for frakt til Norge/Trondheim/øvrige salgssteder. Jeg tror den oksen forurenset mer som slakt enn som prompende okse på beite.

OLAVSFEST: Adressa-samtalen 3. august: Åslaug Haga og Dag O. Hessen om natur vs. utbygging. Se hele programmet her

Kjøtt produsert og distribuert i Norge forurenser ikke mer enn andre varer som distribueres rundt om. De tilhørende dypfryste ferdigkjøpte fløtegratinerte potetene bærer garantien: «Produsert i Norge for Norgesgruppen». Hva innebærer det? Er potetene dyrket i Norge? Er de tilberedt og fryst i Norge, eller?

Vi kan i samme slengen nevne at en kjede selger jordbær fra Asker her i trønderbær-landet Trøndelag! Deretter sjekket jeg fakta på en pakke dypfryst torsk jeg har i fryseren. Fangstområde var østlige Atlanterhavet. Produsert i Litauen for Norgesgruppen. Forurensing ved transport fra østlige Atlanterhavet til Litauen til distributør i Norge og videre til alle forhandlere av produktet? Hva med pollock fisket utafor Alaska, solgt i Norge som sei? Forurensning underveis? Noen ser øyensynlig ikke sammenhenger her.

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe