Også ved inngangen til denne sommeren blir politikerne i Trondheim kommune orientert om store bemanningsproblemer innen helse og velferd. Det samme ble de i fjor og året før. De får krystallklare varsler om at eldreomsorgen, de er valgt til å ivareta, befinner seg på et nivå langt under det Trondheims befolkning forventer i 2022. Senest 14. juni fortalte pårørende på et sykehjem i Trondheim at de var livredde for å bli gammel. Det forventes god faglig pleie og oppfølging av sykdommer. Det forventes aktiviteter og sosiale arrangement, egentid med sin pleier, turer ut i frisk luft og tilrettelegging for å kunne drive med sine hobbyer og interesser.

Også ved inngangen til denne sommeren blir politikerne bekymret når helse- og velferdsdirektøren er bekymret. Tillitsvalgte er bekymret. Enhetslederne er bekymret. Pårørende er bekymret. Sykepleierne er bekymret. Alle er mer eller mindre bekymret.. I en normal logisk tankegang vil en bekymring vanligvis lede til en handling. En handling for å gjøre noe med grunnlaget for bekymringen. Dessverre visner denne handlingstanken raskt, spesielt hos politikere. Handlingsrommet kommer i veien. Handlingsrommet er de økonomiske mulighetene politikerne selv har vedtatt under budsjettforhandlingene tidligere på året, når de ikke måtte være så bekymret for bemanningen innen helse. Også denne gangen klarer trolig politikerne å skyve bekymringen unna ved å peke på økte stillingsandeler eller å hente inn pensjonister til å jobbe. De klarer å “ri av stormen” igjen uten at det koster noe.

Det skal visstnok ikke koste noe å løse utfordringene med dårligere eldre på sykehjem i Trondheim kommune. Kunsten er bare å jobbe smartere og tenke nytt i hvordan tjenestene organiseres.

Både politikerne og Kommunedirektøren er nok smertelig klar over at skal de virkelig gjøre noe med den begynnende krisen i eldreomsorgen, så vil det koste mye. Da hjelper det ikke å bevilge 5 millioner til styrking av kjøkkenhjelper fordelt på over 20 sykehjem, eller en opptrappingsplan på ca 10 millioner pr år frem til 2025, når størsteparten av dette spises opp av inflasjon og nye sykehjemsplasser. Skal eldreomsorgen i Trondheim kommune stå til innbyggernes forventninger må det legges til en null til på opptrappingsplanen, kanskje mer.

Det kan virke enkelt å sitte som enhetsleder på sykehjem og klage over manglende ressurser og kreve mer. Sammen med våre ansatte ser vi hver dag hva pasientene ikke får av tjenester de skal ha og tjenester pårørende forventer de får. Vi ledere ser hver dag hvordan ansatte strekker seg igjen og igjen for å gi den hjelp samvittigheten deres forventer av dem. Vi ser hver dag ansatte som går hjem etter endt vakt, utslitt og oppgitt over ikke å fått tid til å gjøre den jobben de skulle gjort. For pasientene er ansatte deres engler som er med de på den siste reisen i livet, for politikerne er ansatte deres hodebry! Selvsagt forstår vi alle at politikk handler om å fordele den kaken vi har på best mulig måte. Av og til kan kaken være litt større, andre ganger mindre. Kommunens inntekter og statlige overføringer legger grunnlaget for kostnadene. Med færre yrkesaktive fordelt på antall pensjonister endres også mulighetene til å bruke penger på offentlige tjenester. Det betyr som økonomidirektøren i Trondheim en gang sa: “skal bestemor få mer vil det bli mindre på lillebror”.

Ingen ønsker å få mindre og de aller fleste opplever nok at de har for lite ressurser. Rektorene har for lite ressurser til å oppfylle lærernormen. Idrett og friluftsliv ser ikke ut til å få den innendørs fotballbanen de ønsker seg. Flere offentlige og private organisasjoner kjenner nok på at de ikke får realisert sine ønsker grunnet manglende ressurser. Fortsetter derimot Kommunedirektøren og det politiske flertall å fordele midlene som tidligere, må innbyggerne i Trondheim kommune forberede seg på å i langt større grad enn tidligere ta vare på sin gamle mor eller far selv. Kanskje vil du som pårørende måtte bruke neste sommer til å handle og lage mat, vaske, ta med ut i frisk luft, ta med på sosiale aktiviteter, vaske klær, og følge til lege og sykehus bare for å nevne noe. Er du forberedt på det?

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe