«Både via bemerkninger og fysisk kontakt; på arbeid, byen, konsert og i sosiale medier – til og med i full vinterhyre på åpen gate» skriver Kamilla Paulsen.

Mediene myldrer for tiden over av oppmerksomhetssøkende kvinner som forteller sine historier under #metoo. Historier om trakassering, maktmisbruk og overgrep. Disse kvinnene søker din oppmerksomhet, og det er på høy tid de får den.

Debatten er ikke ny, men det er fortsatt mange som både opplever og har opplevd disse overtrampene. Det er kvinner vi er glade i, de er våre mødre, døtre og søstre, de er våre koner, kjærester og venninner, og de fortjener oppmerksomhet – men den må også rettes mot maktmisbrukerne, og den må rettes mot de passive observatørene. Dette er et felles problem, og derfor også et felles ansvar.

Les også Kari Hovdes kommentar: Det skjedde meg også

Ble voldtatt

Jeg har opplevd ett overgrep i livet mitt. Jeg var da 15 år, og han var en jevnaldrende venn. Dette er noe jeg i dag har kommet over, men som likevel koster å dele. Spesielt siden jeg som datter, mange år etter, måtte fortelle mine foreldre om det. En historie jeg i utgangspunktet ønsket å skåne dem fra, men min er bare én av mange, og vi trenger å høre alle for å forstå hvor omfattende dette problemet er.

Mitt nei betydde ikke nei for min overgriper, og jeg ga til slutt opp kampen. Voldtekten var ikke brutal, og den var kortvarig, men det tok lang tid før jeg skjønte at det ikke var min feil. Andre har jo hatt verre opplevelser, og jeg trodde ikke jeg hadde rett til sorgen.

Jeg rettferdiggjorde den ved å lyve på meg sterkere versjoner, men løgn kompliserer og blir ofte avslørt. Jeg er i dag takknemlig for at jeg fikk ny sjanse og også ny tillit. Min reaksjon var ikke god, men hans handling vil alltid være verre, fordi han misbrukte sin fysiske makt.

Opptatt av debatt? Les også: La barna prøvesmake smågodtet, la dem legge tilbake det de ikke liker

Bemerkninger og fysisk

Overgrep og trakassering skjer både av og mot begge kjønn, og vi skal ikke glemme den usynlige gruppen, men på generell basis utføres dette av menn mot kvinner.

Jeg har opplevd denne trakasseringen, både via bemerkninger og fysisk kontakt. Fra tenårene frem til i dag; på arbeid, byen, konsert og i sosiale medier – til og med i full vinterhyre på åpen gate.

Jeg kler meg til vanlig ikke spesielt utfordrende, men det hender likevel at jeg vil vise frem mer av kroppen min, og det er min rett. En kropp er ikke en eiendel noen kan overta, og mengden tekstil er ikke avgjørende for en kvinnes autonome verdi eller graden av respekt hun fortjener.

Mer debatt: Vi fatter ikke at en slik parkeringskjeller kan bli godkjent av kommunen

Bruk stemmen

Samtidig vil vi ikke tjene på å degradere alle menn til viljeløse rovdyr som overgriper seg på alle lettkledde kvinner. Det er tross alt flest bra menn i verden, og vi løser ingenting ved å snu misogyni til misandri. Likevel må vi anerkjenne at en kvinne vil fortsette å føle redsel når en fremmed mann går bak henne, og mannen vil fortsette å føle seg truende ved å gå bak en fremmed kvinne.

Jeg har selv gjennom mange år oppnådd «gi faen»-holdning til trakassering. Dette skal jeg slutte med, så lenge jeg vet jeg er trygg skal jeg fremover si fra.

Dette er en oppfordring til alle, spesielt menn. Si fra om du ser noen som selv ikke klarer. Bruk stemmen og ta ansvar. Det kan være din søster eller venninne neste gang.

Hør våre kommentatorer snakke om trafikk og restriksjoner i Midtbyen, nettkampanjen #metoo og innholdet i skolen

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

foto
#metoo: «Oppmerksomheten må også rettes mot maktmisbrukerne, og den må rettes mot de passive observatørene», skriver Kamilla Paulsen.