Søndag 31. juli er det Olsokmesse i Nidarosdomen. Prekenen forrettes av preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit. Messen er en sentral del av Olavsfest, i år med håp som hovedtema. Olavsfest er det største arrangementet i Norge i en kombinasjon av åndelige og verdslige konserter, forestillinger og samtaler.

foto
Alf Engdal mener NRK burde sendt Olsokmessen under Olavsfest. Foto: Privat

NRK finner det ikke interessant å sende messen på TV. NRK1 sender i stedet utdrag fra diverse sommerfestivaler i Norge. På NRK2 går det repriser av Mesternes mester.

I forbindelse med Olavsfest vises kunstverket Gaia i Nidarosdomen. Gaia er en detaljert gjenskaping av jordkloden, basert på satellittbilder. Med sin størrelse fyller det takrommet i tverrskipet. Det roterer kontinuerlig og er et fantastisk flott og særdeles tankevekkende verk i en tid med klima- og naturkrise. Gaia er et verk som hele Norges befolkning burde fått overført i bilder.

I tillegg deltar Kyiv Chamber Choir i messen. Koret leverer fantastisk sang og minner oss på de lidelser Ukrainas befolkning gjennomgår. Det ligger sannsynligvis slektninger og venner av korets medlemmer i skyttergravene i Donbas.

Skam på dere, NRK! Programplanen må gjenspeile hva som er viktig. Det er vanskelig å se hva som kan være viktigere på en søndag formiddag i juli enn å overføre Olavsmessen fra Nidarosdomen slik Domen fremstår i dag og med de framføringer som inngår i messen.

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!