Onsdagens dataangrep mot Norge satte flere viktige nettsider ut av spill. Nå er det viktigere enn noen gang å ta cybersikkerhet på alvor.

Onsdag morgen var nettsidene til BankID og Arbeidstilsynet ute av drift, mens Altinn og Nav opplevde ustabilitet. Norge var under cyberangrep – «en del av det vi nå må være forberedt på», ifølge statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Vi vil understreke behovet for at norske myndigheter fortsetter det viktige arbeidet med å styrke vår digitale sikkerhet, både i privat og offentlig sektor.

Den russiske hackergruppa Killnet står trolig bak onsdagens cyberangrep, som skal ha startet klokken 02 om natta. Hackergruppa har gjennomført dataangrep mot flere land etter Russlands invasjon i Ukraina. Nå har de utpekt norske nettsider som mål – og publisert bilder av utenriksminister Anniken Huitfeldt og NATO-sjef Jens Stoltenberg i chat-tjenesten Telegram.

Angrepet skjedde samme dag som russiske myndigheter anklaget Norge for å bryte Svalbardtraktaten ved å hindre matleveranser til Barentsburg. Den norske regjeringen har avvist dette. Men de russiske hackerne brukte samme begrunnelse for sitt angrep, ifølge flere medier.

Heldigvis hentet de ikke ut informasjon – dette var et såkalt tjenestenektangrep. Men dessverre var det ikke første gang at Norge ble angrepet. For to år siden ble Stortinget hacket, da personopplysninger fra 13 epostkontoer havnet på avveie.

Sporene pekte også da mot Russland, ifølge PST. Tirsdag denne uka gikk stortingsdirektør Marianne Andreassen av på dagen. Datatilsynet ilegger nemlig stortingsadministrasjon et gebyr på to millioner kroner for grov uaktsomhet ved å ikke ta i bruk såkalt tofaktorautorisering i forkant av angrepet.

Nå sier Nasjonal sikkerhetsmyndighet at norske virksomheter og bedrifter må forberede seg på et mer skjerpet trusselbilde i tida som kommer. Vi vet allerede at det fysiske trusselbildet er skjerpet. Med krig og usikkerhet i Europa er denne uka blitt en viktig påminner om at også vi er sårbare – og at cybersikkerhet må tas på største alvor.