Verdens sentralbanker drar i håndbrekket, og vil skremme oss til å spare med utsikter til langt høyere renter. Ett av målene deres er å bremse prisveksten ved å få ned lånefinansiert forbruk. Samtidig er man mer usikker enn noen gang på hvordan renteøkningene vil virke, og hvor mange familier som vil slite med de høyere lånerentene vi allerede merker.

Norge har nemlig klatret helt opp i verdenstoppen i gjeld per husholdning siden forrige gang rentene økte merkbart. Heldigvis har vi hatt begrensninger på hvor mye boliglån bankene kan gi, som vil hjelpe mange. Et hopp i renten innebærer nemlig ikke et like stort hopp i månedskostnadene dine så lenge du betaler avdrag på lånet ditt. Den vanligste typen lån i Norge – annuitetslån – reduseres avdragene litt når renta stiger slik at deler av kostnadshoppet utsettes og dempes.

Den største utfordringen vi møter nå er de store forskjellene. Mange av de bekymrede kundene som kontakter banken mangler bare oversikt, og kan betrygges når de ser mulighetene til å tilpasse seg nå ved å justere litt på sparing, forbruk og nedbetalingsplan. Samtidig ser vi med økt bekymring på de som har vent seg til å delvis leve på lån. Med boligpriser i Trondheim som har doblet seg de siste årene, så har mange unnet seg å samle forbruk og bilkjøp i boliglånet. En ting er å vite at du må tilpasse økonomien til økte rentekostnader, og å ta grep. Verre er det for de husholdningene som har vent seg til at de kan låne på boligen for å glatte ut alle humper.

Bankene tar nå inn over seg de økte kostnadene med alt fra økte renter og matpriser, til bensin og strøm i sine regnestykker, og det blir derfor gradvis litt vanskeligere for de som allerede har lånt mest å låne enda mer. Mange av de som bekymrer seg for økte lånerenter vil få litt lavere kostnadshopp, og ha litt flere muligheter til å tilpasse økonomien enn de frykter. De som virkelig har grunn til bekymring er de som gradvis har lånt seg opp i takt med økte boligpriser, og som ikke bare møter høyere renter, men nå også vil få stadig større utfordringer med å få låne mer.

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe