Trygve Lundemo skriver om hatkriminalitet og advarer mot «oss og dem». Så er det nettopp det han gjør. Han erklærer bramfritt at så godt som all hatkriminalitet skjer av mennesker på den politiske høyresiden. Den ekstreme venstresidens hatkriminalitet, som angrepet på Oslopuben, forklares med at personen muligens var psykotisk. Lundemo har ikke fått med seg angrepet på World Trade Center i New York eller massakren i Paris.

Lundemos kommentarer er som vanlig tilnærmet konsekvent full av «oss og dem». De som mener som han er de gode, de andre er de onde. Måtte alle normale mennesker, både på høyre og venstre side i politikken nekte å akseptere Lundemos underlige politiske plassering av hat. Verdenshistorien er full av hatkriminalitet utført av mennesker med forskjellig politisk referanse.

foto
Tryggve Raaen Nilsen Foto: Adresseavisen

Hat løses ikke med innskrenking av retten til lovlige ytringer, som Lundemo antyder. Også de som Lundemo er uenig med, må ha rett til ytringer hvis disse ikke bryter med norsk lov. Det er derfor politiet forsvarer demonstranter som vi ikke liker. Jeg viser til udemokratiske land som Russland og Kina, hvor sannheten defineres av lederskapet. Et demokrati kjennetegnes ved retten til upopulære ytringer, som flertallet misliker.

Hat finnes dessverre overalt, og kan ikke defineres på en politisk høyre/venstre-skala. Jeg ser at også andre forsøker det samme. Det blir uansett en håpløs debatt.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe