Etter å ha lest om den alvorlige mangelen på sykepleiere i kommunehelsetjenestene i sommermånedene, men også ellers, og lederen i Adresseavisen, kan jeg ikke lengre dy meg. Selv om mitt forslag kan være som «å banne i kirka», synes jeg at tiden er moden for å tenke litt nytt, eller gammelt om man heller vil.

Hva med å flytte sykepleierstudiet fra dagens universitetsnivå til yrkesskolenivå med godkjent ungdomsskole som opptakskrav? Dagens sykepleierutdanning på universitetsnivå skal konkurrere om studentene med all annen akademisk utdanning. Når så innholdet i yrkeshverdagen framstår som ganske annerledes, og det gjelder også avlønningsnivået, er det ikke å undres over at sykepleierutdanningen taper i konkurransen om studentene.

Som ferdig utdannet er det også blitt altfor mange som ser seg om etter muligheter til å etter-og videreutdanne seg for andre relevante yrkesvalg, som kan gi bedre avlønning og mindre arbeidsbelastning.

Forslaget innebærer at en nyutdannet sykepleier vil være tidlig i 20-årene og ha ungdommelig interesse og kapasitet, men også kompetanse til å stå i krevende arbeidssituasjoner. Det må være en forutsetning at utdanningen gir kompetanse for faglig påfyll, som gir muligheter for avansement på arbeidsplassen. Mitt forslag innebærer at det fortsatt skal være faglig forskjell i utdanningene til sykepleier og til  helsefagarbeider, og den må gjenspeiles i ansvar og avlønning.

Jeg håper at alt utredningsarbeid som foregår for å sikre nok sykepleiere, nå og i framtiden, også tar for seg alle løsninger som kan være aktuelle å se nærmere på - selv om enkelte kan bli oppfattet som altfor radikale og kanskje av noen også som bakstreverske. Jeg er fullstendig klar over at mitt forslag fort kan havne i begge disse gruppene.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe