I 2006, som stortingsrepresentant, tok Tord Lien (til høyre) til orde for regulering av Gaula og andre vernede vassdrag. Olje - og energiminister Lien tar opp tråden ni år senere. Til venstre Kristian Jagtøyen, en av grunneierne i Gaula. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN, ADFRESSEAVISEN

Mens vi venter på omkamp om vindkraft på Fosen, har Tord Lien satt døren vidåpen for å legge vernede vassdrag i rør. Argumentet for er at det gir mer energi. Hadde alle vernede vassdrag i Trøndelag vært fullt utnyttet, ville det halvert energiunderskuddet i regionen. Argumentene imot lar seg ikke sammenfatte i noen få setninger. Men bråk det vil det bli. Vern av vassdrag er blant det siste som er absolutt hellig. Du banner ikke i ei kirke. Og du legger ikke vernede vassdrag i rør.

LES OGSÅ: Åpner for kraftverk i vernede vassdrag

Utspillet vil mobilisere til motstand, og det er mektige krefter statsråden utfordrer. Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet slo fast i Adresseavisen torsdag at verneplanen for vassdrag er en av miljøbevegelsens største seire. Intet mindre.

LES OGSÅ: Seks grunner til at vindkraft er en god idé

Energiministeren utfordrer ikke bare de tradisjonelle verneinteressene. Også hos regjeringspartner Høyre er skepsisen stor mot å røre Gaula og andre vassdrag som har status som varig vernet. Det er ikke mange år siden tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) slo fast at de store vannkraftutbyggingenes tid er forbi. Fortsatt er det mange som sliter med verkende sår etter slaget om Alta-vassdraget for 35 år siden.

LES OGSÅ: Kjemper for industriprosjekt

Enerigiutvinning blir det bråk av uansett. Vannkraft er galt, vindkraft er like ille, olje er fysjom og gass er æsj.

En ullgenser kan være kjekt å ha. Noen kan trenge det når de skal delta i lenkegjenger. Vi andre har behov for en varmende genser når det blir for få kilowattimer i strømledningene.

Flere hundre mennesker slo i 1979 leir ved nullpunktet i Stilla for å hindre anleggs arbeidet og kraftutbyggingen i Altavassdraget. Kan kampen Førdefjorden bli like hard? spør artikkel forfatteren. Foto: Erik Thorberg, NTB Scanpix