Doha, Qatar 20160210. Qatar er i full gang med å bygge stadionene til fotball-VM i 2022. Khalifa stadion i Doha skal rustes opp. Myndighetene i landet har fått kritikk for manglende sikkerhet på byggeplassene. Bildet er tatt under en omvisning ifm. AIPS-kongressen i 2016. Foto: Magnus Aabech / NTB  Foto: Aabech,Magnus

Fotball-VM i Qatar blir en stadig større skam for idretten

Neste års VM i fotball i Qatar er alt en skandale som har gått fra vondt til verre.

En av de største skandalene i moderne idrett, og et grelt bilde på korrupsjon og maktmisbruk går fra vondt til verre. Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) får stadig mer blod på hendene av valget av Qatar som arrangør av fotball-VM i 2022. Denne uka publiserte den britiske avisa The Guardian rapporter som viser at minst 6750 arbeidsinnvandrere fra Sør-Asia har mistet livet i Qatar siden starten på det enorme byggearbeidet for å gjøre landet klart for VM i fotball.

Det verste er at tallene på omkomme arbeidsinnvandrere sannsynligvis er langt høyere, siden arbeidere fra Afrika og Filippinene ikke er med i statistikken som ble presentert denne uka. Den skandaløse prosessen som ga Qatar et mesterskap de aldri burde ha fått, ble ledsaget av at presidentene i FIFA og UEFA, Sepp Blatter og Michel Platini, måtte gå av på grunn av korrupsjon.

Vi som tidlig kritiserte beslutningen om å legge VM til Qatar, traff ikke helt med våre første spådommer. Mesterskapet framstår selv før avspark som en verre skandale enn fryktet, med menneskelige omkostninger som bringer sporten, arrangørene og den internasjonale fotballfamilien i vanry.

Amnesty International i Norge har reagert kraftig mot avsløringene fra Qatar og krever at det legges press på myndighetene for å få gransket dødsfallene. En stor del av dødsfallene er kategorisert som «naturlige» av lokale myndigheter. Det viser at det trengs internasjonalt press mot Qatar. Mange av dødsfallene er knyttet til den umenneskelige varmen i sommersesongen som gjør at selve mesterskapet skal arrangeres i november og desember.

Før hun ble direktør for elitefotball i Norges Fotballforbund, spurte Lise Klaveness i 2015 i en kommentar i Bergens Tidende: «Hvor mange menneskeliv må gå tapt før vi ikke lenger synes det er greit å være med på VM-festen i Qatar 2022?». Spørsmålet blir stadig mer påtrengende. I nyere tid har det ikke vært noen stor norsk trussel å vurdere boikott av fotballmesterskap for menn, siden vi ikke har kvalifisert oss. I slutten av mars skal Norge spille kvalifiseringskamp mot Tyrkia. Sjelden har det vært bedre grunner til å boikotte et idrettsarrangement enn neste års fotball-VM i Qatar.