TRONDHEIM LUFTHAVN, Værnes: Stjørdal Kommune har satt opp trest-stasjon for covid-19. Foto: RICHARD SAGEN, Adresseavisen  Foto: Richard Sagen

Streng grensekontroll viktigere enn noen gang

Selvfølgelig måtte også Norge stanse innreise fra Storbritannia. Når regjeringen vurderer situasjonen på nytt tirsdag, tyder mye på at de må forlenge innreiseforbudet i flere dager til.

Etter at det i Storbritannia ble oppdaget en ny variant av koronaviruset, stoppet mange europeiske land allerede i helgen innreise fra landet. Både Sverige, Danmark og Finland besluttet det samme. Norske myndigheter nølte, men ga mandag formiddag beskjed om at alle fly fra Storbritannia blir stoppet.

Det skulle bare mangle. Smitte fra utlandet har vært et problem i Norge i hele høst. Handlekraft er helt nødvendig når det i Storbritannia sprer seg en virusvariant som kan være 70 prosent mer smittsom.

Vi har lenge vært kritiske til at regjeringen ikke har innført strengere tiltak på grenseovergangene, og vi har gått inn for obligatorisk testing når folk kommer fra andre land. Helsemyndighetene har ment dette har begrenset effekt, men smitte fra utlandet har vært et problem i flere lokalsamfunn.

Det siste eksemplet er Hitra. Der kan den siste smitteøkningen ha sammenheng med smitte fra utlandet. Kommunen har tidligere fått mye importsmitte, og ordfører Ola L. Haugen (Ap) mener det er en skandale at ikke alle tilreisende blir testet. Det er bra at Helsedirektoratet nå vurderer slik testing.

LES OGSÅ: Alle som kommer til Norge, må nå registrere seg

Regjeringen, som stort sett har håndtert koronakrisen bra, har fått berettiget kritikk for koronareglene for innreise. Avsløringer i Aftenposten viste at NHO og Norsk Industri hadde stor innflytelse da karantenereglene ble lempet på i sommer. Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet mente tiltakene burde vært mye strengere.

Den nye virusvarianten i Storbritannia, som det allerede er spor av i flere andre land, gjør det viktigere enn noen gang at importsmitten blir stoppet. Streng kontroll langs grensen må derfor prioriteres høyt i dagene som kommer.

Koronasituasjonen rett før jul er blitt mye alvorligere enn vi hadde håpet. Vi har fått flere gode vaksinenyheter, men smitten har blusset opp mange steder omkring i landet. I Trondheim ble det registrert 37 flere smittede lørdag. Det er en trist rekord. Derfor er det nødvendig at vi samler oss om enda et krafttak. For at myndighetene skal få oppslutning om det, er det viktig å hindre smittespredning fra reisende.