Geir Lippestad er hovedattraksjonen i årets talerstol-program. Temaet for Olsokdagene 2017 er OSS, som både knytter seg til Stiklestads kjernehistorie og som har en sterk samtidsrelevans.  Foto: Foto Kristin Svorte

Partiet trengs ikke, men de kan få betydning

Med smått og stort har vi over 20 politiske partier å velge mellom i Norge. Nå kan vi få enda ett. Spørsmålet er om det er behov for det.

Tirsdag kveld fikk vi vite at et nytt parti melder seg på i kampen om velgerne. Navnet er Sentrum, og partiet blir grunnlagt av utbrytere fra Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti. Frontfiguren er Geir Lippestad, først kjent som forsvarer i terrorsaken på Utøya og deretter politiker for Arbeiderpartiet.

Flere politikere fra KrF blir også sentrale i det nye partiet. Blant dem er John Harald Bondevik. Faren hans, tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, var raskt ute med å opplyse at han ikke støtter det nye partiet. Vi merker oss samtidig at Odd Anders With i Trondheim, som var statssekretær i begge Bondeviks regjeringer, blir med i Sentrum.

Partiet fikk god drahjelp av mange medier da de lanserte seg selv. Nå trenger de bare å skaffe 5000 underskrifter før de blir registrert i Partiregistret i Brønnøysund. Der er det fra før registrert 21 partier. Piratpartiet, Samfunnspartiet og Helsepartiet er noen av dem. Sentrum kan nok bli større enn dem – og de kan få en rolle i norsk politikk.

Årsaken er at svært få stemmer kan bli avgjørende under stortingsvalget neste høst. Selv om Arbeiderpartiet stuper på meningsmålingene, kan det bli et regjeringsskifte hvis Venstre og KrF ikke kommer over sperregrensen. Sentrum frir åpenlyst til KrF-sympatisører som misliker det veivalget partiet tok da de gikk inn i en borgerlig regjering sammen med Fremskrittspartiet.

Sentrum er opptatt av verdispørsmål og kristendemokratisk tenkning. Geir Lippestad har dessuten sagt til NRK at de ønsker et regjeringsskifte. Frustrerte KrF-ere har dermed fått et alternativ. Hvis Sentrum vipper KrF under sperregrensen, kan det avgjøre om landets neste statsminister blir Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre.

LES OGSÅ: Ap synes det er synd at de mister Lippestad

Det er foreløpig vanskelig å se at Sentrum vil tilføre norsk politikk noe nytt. Flere andre partier kjemper for sakene som Lippestad og co. er opptatt av. Mer liberal innvandringspolitikk, strengere klimapolitikk og kamp mot utenforskap er noen stikkord. Selv om vi mener partiet ikke trengs, kan det få betydning.