Foto: Illustrasjon: Vegard Stolpnessæter

Norgesferie er flott

Jeg satt på en fjelltopp i ferien og så utover Trollheimen. Jeg så Okla og Storhornet, og var det muligens Snota og Innerdalstårnet der i bakgrunnen? Det var like fint å sitte der som å ligge på ei strand på Kreta.

Samtidig tenkte jeg på alle som på sosiale medier har lagt ut bilder av at nå er de på norgesferie. Vi har sett utallige bilder av norgesferie, dag for dag. Som om det er en sensasjon å dra på ferie i sitt eget land. Før, da situasjonen var normal, var det bilder fra Bali, Maldivene og Thailand folk la ut. I sommer fikk de plutselig behov for å fortelle at det er stas å kjøre fra Rena til Tynset.

Jeg trodde norgesferie var helt vanlig, men i sommer virker det som om folk opplever det som en ny og annerledes erfaring. Det kan bety at det kommer noe godt ut av koronakrisen. Kanskje vi lærer oss at vi ikke trenger å reise til Nice og Venezia, at vi kan ha like fine opplevelser i nærheten av der vi bor.

Vi kan pusse støvet av det gamle slagordet «Norge, ditt nærmeste ferieland». Kanskje det ikke er nødvendig å fly i fem, sju eller ti timer for å ha det bra? Hvis vi styrtrike nordmenn oppdager det, vil flyselskaper og en del hoteller i sørlige land tape penger.

LES OGSÅ: Her er ni ukjente fjellperler

Men slik er kapitalismen. Om du har drevet god butikk i 30 år, er det ikke sikkert du tjener like mye penger neste år. Markedet bestemmer, og kriser kan vi i enkelte tilfeller ha godt av, siden de skaper omstilling. Verden endrer seg raskt. De som driver butikk, eller hotell og flyselskap, kan muligens ikke fortsette slik de alltid har gjort.

Jo da, jeg har reist en del selv. Fra Svalbard og Reykjavik, til Tokyo, Kenya og New York. Men da jeg var 18, hadde jeg bare vært på noen korte turer over grensa til Sverige. Sønnen min, derimot, utbrøt da han var i sjuårsalderen at han savnet Afrika, for der hadde han jo vært. Nordmenns reisevaner er fullstendig endret de siste tiårene. På 60- og 70-tallet var det et eventyr å dra på campingtur til Folldal. De siste årene har vi hatt så rikelig med penger at vi har dratt veldig mye lenger.

Nå vil kanskje reisevanene endre seg igjen. Flere har nok i sommer oppdaget at nei, du ikke til Ibiza i ferien. Selv har jeg i hvert fall hatt det fint nok i Trollheimen og på Røros. Jeg har kjørt over Dovre, som alltid er en fin opplevelse. Jeg oppdaget interessante steder på Lesjaskog, og jeg kom nesten fram til Mardalsfossen, der naturvernere aksjonerte for femti å siden. Jeg har vært i Romsdal og på Nordmøre og lært mer om landet jeg bor i.

LES OGSÅ: Feriemarsj på lavbudsjett

Havanna og Trinidad på Cuba er interessant, men jeg trenger ikke dra så langt hvert år. Ferie handler om avkobling, og hvis været er greit, kan du rett og slett gå ut på plena, legge deg i gresset og se opp på skyene.

Hvis du vil reise, må du lete lenge for å finne vakrere natur enn norske fjorder og fjell. Flyplasser er dessuten stress. Sorry, Norwegian og SAS, men jeg kommer nok ikke til å bruke dere like mye som før.