Mens denne gamle mannen tar seg en røyk innendørs, sendes syke mennesker innlagt på St. Olavs gatelangs for å ta seg en røyk. De fortjener bedre, skriver Siv Sandvik i denne kommentaren. (Illustrasjonsfoto).   Foto: Frank May

La de syke røyke

Røyk og helse hører ikke sammen. Det gjør derimot omsorg og verdighet. Derfor er ikke røykfrie sykehus like selvfølgelig som det høres ut som. 

Jeg smugrøyka første gang i 1998, året sigarettkonsumet per innbygger var på topp her i landet. Jeg og ei venninne sneik oss ut i langfri for å dele en stjålet Prince Mild. Vi skulle øve oss, så vi ikke dummet oss ut med hosting og harking om noen kule gutter skulle finne på å by oss på røyk på en fest. Det viste seg å være lurt tenkt. Ikke bare hosta og harka jeg, jeg ble rett og slett kjempedårlig. Grønn i ansiktet nærmest sjanglet jeg tilbake til samfunnsfagtimen på Rosenborg ungdomsskole. Der skalv jeg sånn på hånda at en omsorgsfull lærer sendte meg hjem.