Fra nyttår blir flere nordmøringer trøndere når Halsa kommune blir en del av Heim kommune. Mari Westad (øverst fra v.), Torgeir Fjærli, Eli Furnes Fjærli og Bjørnar Stokke ser ikke mørkt på det.  Foto: Dan Ågren

Kjøle, tufse greit å bli trønder

Nok en nordmøring blir trønder. Fra nyttår drar halsabyggen «Heim». Vi har testet trønderfaktoren.

Vi følger i historiker Gerhard Schønings fotefar. I 1774 gjennomførte han en reise på Nordmøre, sponset av kongen. Schøning var imponert over nordmøringene. 250 år seinere legger Adresseavisen ut på en språk- og dannelsesreise i upløyd og snart trøndersk mark, for å sjekke om Halsa kommune med sine vel 1500 innbyggere er klare og motiverte for å bli trøndere. Sponset av markedsavdelingen med en kopp og et handlenett dandert med sterke trønderske ord og uttrykk.

LES OGSÅ: Adventsmillioner til sammenslåtte kommuner

Riktignok ble Rindal kommune trøndersk i fjor, men de har gjort lite ut av seg. Halsa, derimot, har ambisjoner om å snu den negative utviklingen i kommunen. Utflytting og forgubbing preger bygda, som med knapt flertall sa ja til Hemne og deler av Snillfjord og blir Heim kommune fra nyttår. Det betyr at byen er Trondheim og laget er Rosenborg. Eller? Halsabyggen besto trøndertesten - med et lite minus i margen.

Halvannen time fra Trondheim, langs E39 sørover. Kommuneskiltet med Halsa kommune og Nordmøre er allerede tatt ned og erstattet med Heim kommune og Trøndelag fylke fra møresiden. Kommunesenteret Liabøen (Liabø på folkemunne) er et veikryss med rådhuset, Coop-en og den tidligere telefonsentralen, som nå er frivillighetssentral. Selve samlingsstedet i bygda. Her holder blant annet næringsforeningen og leder Mari Westad til. Hun er opprinnelig fra Melhus, men har bodd flere år i Sidney. Hun synes Halsa er en fantastisk, fin blindtarm, en portal til to flotte fylker. Hennes australske samboer har litt mer blandede erfaringer. Han lurer på hvorfor halsabyggen er så ekstremt, ja nesten litt ubehagelig, hjelpsom? Det skal vi komme tilbake til.

LES MER: Kan tape millioner på sammenslåing

En formiddag før jul kryr det ikke akkurat av folk i Liabø. Men vi blir oppmuntret av en mann som nærmer seg med et lite kamera hengende over halsen. Her har vi en lokalhistoriker, tenker vi. Før det viser seg at det er NRKs mann fra Møre som skal lage en siste hilsen-reportasje om kommunen som snart forlater Nordmøre. Det blir kamp om de fire handlende på nærbutikken. Eli Furnes Fjærli pakker inne en blomstergave. «E bli nordmøring i Trøndelag!», smiler hun. Fjærli er spent på å møte nye folk og forsikrer at hun heier på Rosenborg, og hun forstår de fleste trønderske, medbrakte kraftuttrykkene. «Vi er også karavolin».

Bak et stativ med briller står Bjørnar Stokke. Han er pensjonist og en av hver tredje innbygger i Halsa over 60 år. Han har 15 år bak seg i Trøndelag og mener å ha gjort sin botsøvelse, men drikkekulturen i nyfylket blir han aldri helt fortrolig med. Det nyttet ikke å feste med trønderne, de ga seg aldri. Han legger til at flere i bygda føler seg som trøndere på mange vis. Selv om Kristiansund er byen for de fleste i Halsa.

LES OGSÅ: Nå må politikerne besinne seg

Rosenborg er ikke laget for alle her. Det går rykter om en liten klan med Vålerenga-supportere i Valsøyfjord - arbeiderklassebygda på nordsida. Selveste daglig leder på Byggmixen har sesongbillett på VIFs hjemmearena. Vi kan ikke la det gå upåaktet hen. Torgeir Fjærli bekrefter, men forsikrer at Molde FK står aller lavest i kurs. Og som alle fotballinteresserte skryter Fjærli på seg at Solskjær, Riise og «Leo» Leonhardsen alle har røtter i Halsa - om enn nokså perifere. «Det skal bli kjøle greit og tufse artig å bli trønder». Fjærli hadde likevel foretrukket et Midt-Norge fylke.

Tilbake på frivillighetssentralen inviterer Westad på kaffe i en oppvarmet stue med 70-talls-møbler, og med et minimalistisk pyntet juletre i stuekroken. Storbylivet i Australia er byttet ut med småbygdlivet. Etter år i utlandet var det godt å komme til et sted der du slipper å kjøre i kø, uten bommer og nok parkeringsplasser. Westad ble kjent med Halsa som fast inventar i familiens hytte. Hun er stolt av kommunen. Den har mange gründere og bra med arbeidsplasser, men mest for menn.

Problemet er også at ungdommen flytter ut når de begynner på videregående skole. Kommunesammenslåinga betyr at de snart kan gå på nærskolen i det nye kommunesenteret Kyrksæterøra en liten time unna. Da hun og samboer Steven kom til bygda, lå det en varm eplepai på døra. Folk i bygda er opptatt av å hjelpe Steven med å skaffe arbeid til enmannsbedriften hans. Det er litt rart for en utlending som er vant til at ingen gjør noe uten å kreve noe tilbake. Kanskje håper halsabyggen på at det unge paret blir boende.

Her kan du ta quizen: Hva betyr disse sære trønderske ordene?

Så hva er det Trøndelag får med de nye innbyggerne? Ikke la deg lure av ansiktsuttrykket, de har det samme utseendet enten de er sinte, glade eller lei seg. Men det er utenpå. Halsabyggen er sjarmerende og nøkterne ildsjeler. Eller for å si som tidligere ordfører Margarete Seter: «Litt trossau, litt treln, litt bli. Ja, sålles e vi - med et vinddrag av melankoli.».

Innbyggerne i Halsa er både sjarmerende, nøkterne og litt trege. Sånn sett har de bestått trøndertesten. Mange av de trønderske kraftuttrykkene er også felles. Spørsmålet er om dette er nok for om de nye trønderne flytter heim.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

Mari Westad fra Melhus har jobben med å få fart på næringslivet i Halsa, og over nyttår Heim næringsforening. 
    
      (Foto: Dan Ågren)

Mari Westad fra Melhus har jobben med å få fart på næringslivet i Halsa, og over nyttår Heim næringsforening.  Foto: Dan Ågren

Torgeir Fjærli ser ikke mørkt på å bli trønder, men heier på Vålerenga. 
    
      (Foto: Dan Ågren)

Torgeir Fjærli ser ikke mørkt på å bli trønder, men heier på Vålerenga.  Foto: Dan Ågren

En grensestein «kankje vara evig, veit du». 
    
      (Foto: Dan Ågren)

En grensestein «kankje vara evig, veit du».  Foto: Dan Ågren

Bjørnar Stokke har allerede øvd seg på å være trønder. 
    
      (Foto: Dan Ågren)

Bjørnar Stokke har allerede øvd seg på å være trønder.  Foto: Dan Ågren

Det nye fylkes- og kommuneskiltet er satt opp ved fergeleiet Halsa-Kanestrøm. 
    
      (Foto: Dan Ågren)

Det nye fylkes- og kommuneskiltet er satt opp ved fergeleiet Halsa-Kanestrøm.  Foto: Dan Ågren

Eli Furnes Fjærli studerer trønderske kraftuttrykk, og mener flere også er nordmørske. 
    
      (Foto: Dan Ågren)

Eli Furnes Fjærli studerer trønderske kraftuttrykk, og mener flere også er nordmørske.  Foto: Dan Ågren

Halsabyggen besto trøndertesten. 
    
      (Foto: Mette Rognli)

Halsabyggen besto trøndertesten.  Foto: Mette Rognli