Gravingen på Torget er ferdig og julemarkedet rigges opp. Når det åpner fredag, kan Midtbyen få et kraftig løft.  Foto: Michael Schult Ulriksen

Midtbyen er flott. Bruk den

Nå må vi slutte å klage og heller nyte at Trondheim har et fantastisk sentrum. De neste dagene må vi dra til byen.

Julemarkedet åpner fredag. Det nye Torget åpenbarer seg uten gjerder og gravemaskiner. Drittværet gir seg snart. Det er bare å ta bussen til sentrum i stedet for å sitte i bilkø på vei til Tiller.

Midtbyen er blitt heftig diskutert de siste årene. Hensikten med debatten har vært å finne ut hvordan sentrum kan bli mer attraktivt og hvordan handelen kan øke. Men effekten har ofte vært den motsatte. Mange er blitt skremt vekk, siden vi har snakket mest om problemene: Forretninger som går konkurs, gater der vi ikke lenger har lov til å kjøre, busser som ikke kommer fram – og hvor skal vi parkere?

LES OGSÅ: Julemarkedet er tilbake på Torget

Debatten om Midtbyen har vært så full av trøbbel at mange har glemt at vi har et usedvanlig flott sentrum. Til og med enkelte i handelsstanden, som har all interesse av at flest mulig kommer til byen, har snakket negativt om området der de driver butikk. På den måten har de sendt kundene til kjøpesentre på Tiller og Lade, der de kan parkere gratis.

Det er riktignok ingen tvil om at Midtbyen har vært gjennom en vanskelig periode, blant annet på grunn av graving og uklare, midlertidige trafikkreguleringer. En spørreundersøkelse nylig viste også at folk ikke er like fornøyde med Midtbyen som handlested i dag som de har vært tidligere.

Men nå er det på tide å se framover. Den verste gravingen er over, og handelen er visstnok i ferd med å ta seg opp. Da Næringsforeningen i Trondheimsregionen, Midtbyen Management og kommunen la fram den omtalte spørreundersøkelsen, fortalte de at omsetningen i mange butikker har økt nærmere fem prosent det siste året.

Pilene peker forsiktig oppover. De neste ukene bør pilene peke kraftig oppover. Når julemarkedet åpner, trenger vi ikke lenger sitte i uendelig bilkø i Haakon VIIs gate på Lade. Vi kan i stedet drikke gløgg i lavvoene, få med oss noen av de over hundre kulturinnslagene og se om det er noe å handle i bodene. Bondens marked pleier å være en suksess og er som vanlig på plass i Kongens gate mot Nordre. Det ligger an til juleidyll helt fram til 21. desember.

Strengt tatt er julemarkedet en føråpning av Torget, for det er fortsatt ikke helt ferdig. Planter, trær og benker kommer på plass først utover våren, og den offisielle åpningen skjer til sommeren.

Da kan vi endelig sette sluttstrek etter en altfor lang historie med mye krangel om hvordan Torget skulle bli. Diskusjonen har pågått i snart 20 år og kan oppsummeres slik: Millioner av kroner ut av vinduet, gode og ambisiøse arkitekttegninger rett i søppelkassa, et voldsomt, folkelig engasjement og til slutt et forsiktig kompromiss.

Nå kan vi legge de gamle kranglene bak oss. Torget har fått nytt gulv, dekket av skifer fra Oppdal og Alta, og førsteinntrykket er lovende. Så får vi se om det kommer så mange til sentrum at omsetningskurven får et kraftig oppsving.

Et av problemene er det som er blitt kalt «opplevd tilgjengelighet». Mange tror det er vanskeligere å komme seg til Midtbyen enn det egentlig er. Derfor kjørte jeg sist høst noen runder i embets medfør for å finne ut om det stemmer at det er blitt nesten håpløst å kjøre bil til byen. Hvis du unngår rushtida, viste det seg at det er ganske lett.

For eksempel kjørte jeg fra Byåsen midt i uka, klokka 15.25 om ettermiddagen. Jeg startet fra Åsveien skole, kjørte ned Byåsveien, gjennom Ila og parkerte på en av mange ledige plasser i Dronningens gate fire minutter etterpå. Mange ble irritert da jeg skrev «nei, det er ikke vanskelig å kjøre bil i byen», for de har selv opplevd det motsatte. Men trafikken avhenger selvsagt av hvor du kjører og når.

Alt gjøres klart til bondens marked i Kongens gate mot Nordre.  Foto: Michael Schult UlriksenNår vi nærmer oss 2020, må vi uansett innse at vi kan ikke bruke bilen på samme måte som vi gjorde for 30 år siden. Trondheim har 60 000 flere fastboende i dag enn i 1990, og vi nærmer oss 200 000 innbyggere. Vi er blitt 30 000 flere bare de ti siste årene. Hvis alle skal kjøre bil på samme måte som før, blir det ubehagelig å bevege seg i byen.

I stedet for å klage, skal vi kanskje heller skryte av Midtbyen. Den har omtrent alt vi kan ønske oss: Tusen år gammel historie, utallige kulturtilbud, intime kafeer, restauranter på høyt internasjonalt nivå og forretninger der du kan kjøpe alt du trenger. Det må da være bra nok?

Les flere kommentarer av Trygve Lundemo her

Julemarkedet vil by på boder, lavvoer, bondens marked og en rekke kulturinnslag på det nye Torget. 
        
            (Foto: Michael Schult Ulriksen)

Julemarkedet vil by på boder, lavvoer, bondens marked og en rekke kulturinnslag på det nye Torget.  Foto: Michael Schult Ulriksen