Nylig gikk sykkelbudene i Foodora i Norge ut i en fem uker lang streik for å kreve en helt basal rettighet som tarifflønn, samt tillegg for å sykle ute om vinteren og litt penger til å reparere egne sykler. Det er hårreisende at slike krav fører til konflikt, skriver Jonas Skybakmoen. Bildet er av en Foodora-syklist i Milano.  Foto: STEFANO RELLANDINI/Scanpix

Det fleksible fengselet

Det høres forlokkende ut å være sjef. Men det kan bli forferdelig. 

Den pliktoppfyllende familiefaren Ricky står uten arbeid, men får vite at et transportfirma trenger folk. Jobben som budbilsjåfør må han imidlertid gjøre uten å være ansatt. I stedet blir han «sin egen sjef», hevder sjefen. Ricky leverer pakker som frilanser, uten normale arbeidstakerrettigheter, men med økonomisk ansvar for både det han låner av firmaets utstyr og varene han leverer.