Vallersunds eldste, Herdis Dahlø blir portrettert av bygdekunstner Asbjørn Røberg. Begge ser frem til at bjugningene blir en del av Ørland.  Foto: Dan Ågren

Skal bli venner i «Satans Hus»

Bjugningene blir snart ørlendinger, men nye Ørland skal styres fra Bjugn. Spørsmålet er om det blir fra en postkasse.

Botngård, som er Bjugns sentrum fram til nyttår, er en eneste stor anleggsplass. Det bygges ny skole og ny rundkjøring. Bjugn skal nemlig snart bli Ørland kommune og pynter seg før sammenslåingen. Kampen om hvem som skal slå seg sammen med hvem, er over. Kommunens navn er bestemt, og kommunesenteret plassert. Kompromisset ble Ørland, kommunevåpenet ble Ørlands våpenskjold inspirert fra Austråtts historie, men kommunen skal styres fra Bjugn. Fra Statens Hus, eller «Satans Hus» på folkemunne. Det kan bli en interessant øvelse.

LES OGSÅ: Fortsatt bråk i kranglebygda

Nedenfor det staselige gårdsanlegget ved bygdemuseet på Mølnargården, speiler bryggene seg i Bjugnfjorden. På motsatt side ligger sildefabrikken, som i mange år stinket av penger. De er nesten borte nå - både stanken og pengene.

I én av bryggene holder en av mange frivillige på med å reparerer en krake - en gammel dregg. Pensjonist og kulturbærer Sturla Leth-Olsen er vanligvis lett å fyre opp når Ørland blir nevnt. Som gammel revykonge i Mølna teaterlag fikk ørlendingene sine pass påskrevet i bitende revytekster. Noen ble heldigvis aldri fremført. En av grunnene til aversjonen mot naboen oppsto da lokalavisa i sin tid flyttet aktiviteten fra Bjugn til Ørland, og Bjugn sto igjen med hovedkontoret, det vil si en postkasse.

LES OGSÅ: Uten byråkrater dør Steinkjer

Leth-Olsen har ingen sterke meninger om kommunesammenslåingen nå, men frykter som mange bjugninger at Ørland vil karre til seg de viktigste funksjonene. Vil det gå som med Fosna-Folket, det vil si at administrasjonssenteret i Bjugn på sikt blir en postkasse? Vil Bjugn bli den lillebroren mange på Ørland mener de er? Ørland har tross alt flyplassen, båtforbindelsen og handelen. Men Bjugn har fabrikkene og arealet. Og så har de skøytehallen.

Det er uansett mer følelser enn realiteter når de to kommunene blir én. De har allerede et felles bo- og arbeidsmarked. Det er ti minutter med bil mellom de to sentrene, og innbyggerne flytter mellom kommunegrensene. De to kommunene var nær ved å bli sammenslått i 1964, og mange mener i dag at de burde vært én kommune for lenge siden. Men med tiden har kiving om hvem som er storebror, ført til en gjensidig mistenksomhet. Ikke minst fra bjugningene. En nylig varslersak, der ordføreren i Ørland varslet om flere sentrale bjugninger, har ikke bidratt til å bedre klimaet akkurat.

LES OGSÅ: Tre bryllup og en aleneferd

Vi tar en svipptur innom tidligere rike Jøssund kommune, som før sammenslåingen med Bjugn heller ville ha Ørland enn Bjugn. Stemningen er mer positiv til nykommunen her. Så lenge de får beholde nærbutikken. Forandring fryder, konstateres det rundt kaffebordet på coopen i Vallersund. Bygdas eldste, Herdis Dahlø, blir portrettert av kunstner Asbjørn Rødberg. Han er på sommerjobb og nøyer seg med en Fjordland og en Petterøes for portrettet. Herdis mener de uansett blir en utkant, og det lever de godt med. Men de er spente på hva som skjer valgdagen. Vil bjugningene stryke ørlendingene på valglistene og visa versa? Slik det ble organisert i 1964 for å få inn flest mulig av sine egne. Det blir den virkelige testen på om det videre samarbeidet vil lykkes.

Selve prosessen for å slå sammen de to kommunene er i rute. Lederkabalen er på plass, og de politiske organene er godt i gang. Begge kommunene har høy gjeld, tilsammen nærmere to milliarder, men investerer likevel tungt. Det blir en utfordring når nye Ørland må spare 43 millioner på neste års budsjett bare for å gå i balanse. Det snakkes om alvorets time.

LES OGSÅ: Det kan ikke bli verre

Senterpartiet kan nok en gang bli jokeren når Høyre-styrte Ørland, med ordfører Tom Myrvold i spissen, skal utfordre Arbeiderparti-dominerte Bjugn med Ogne Undertun i førersetet. I kulissene lurer den dugnadsorienterte øksekasteren, varaordfører Farmen-Finn Olav Odde fra Senterpartiet. Enkelte politikere frykter en populistisk valgkamp der eiendomsskatten kan bli en faktor. Det eneste som mangler nå, er at det kommer forslag om en bomstasjon på kommunegrensen mellom de to gamle rivalene.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Å være eller ikke være i Verdal

Men som i 1964, det tar tid å bygge tillit. Vi får tro at det tar litt kortere tid enn 50 år før alt er på stell.


Bjugns kulturbærer og revyveteran er spent på hva som blir igjen i Bjugn etter kommunesammenslåingen med Ørland. Mølnargården og den tidligere sildemelfabrikken ligger på hver siden av Bjugnfjorden. 
        
            (Foto: Dan Ågren)

Bjugns kulturbærer og revyveteran er spent på hva som blir igjen i Bjugn etter kommunesammenslåingen med Ørland. Mølnargården og den tidligere sildemelfabrikken ligger på hver siden av Bjugnfjorden.  Foto: Dan Ågren