«Det er lett å føle med jentene. Men det er jammen lett å føle med alle gutter som oppfører seg helt fint, også» skriver Ørjan Greiff Johnsen. 

De fleste gutter er helt ålreite

Det er dårlige tider for norske menn. Kanskje kan man si at noen få ødelegger for de mange. Men kanskje kan man også si at mediene er for ukritiske, og hopper på en hver historie som om det skulle være et allmenngyldig tilfelle av at menn krenker kvinner.

Forleden var det en reportasje i Dagsrevyen, om tre unge jenter i Oslo som fikk mye publisitet for et innlegg de hadde i Aftenposten om at #metoo-kampanjen aldri nådde skolegården.

De kunne fortelle at hver dag får jenter på deres alder slengt kommentarer etter seg – fra gutter - som «hore,», «slut» og «pulbar.»

De kom altså på Dagsrevyen. Hvor vi kunne se at SV inviterte dem til Stortinget. Dette er vel og bra. Ingen jenter skal oppleve å bli omtalt på en nedsettende måte. De skal ikke oppleve uønsket beføling. Ikke gutter heller, for den saks skyld. Alt slikt er selvsagt totalt uakseptabelt.

De samme jentene kunne også fortelle at lærerne ikke brydde seg, at lærerne sier gutter bare er sånn, og at guttene sikkert sier det bare for tull.

Les også: Foreslår ni tiltak for å gjøre gutter bedre på skolen

Inntrykket som reportasjen etterlot seg var – like mye som disse jentenes konkrete opplevelser – at slik er norske gutter. Og slik er norske lærere. Respektløse. Trakasserende. Blinde for hva som skjer rundt dem.

Man får inntrykk av at det er et omfattende problem. Kanskje er det slik. Kanskje ikke. Ingen kritiske spørsmål ble reist til voksne som var en del av reportasjen, herunder politikere og en rektor.

Ingen spørsmål om jenter eksempelvis kaller andre jenter for «slut» eller «billig.» Kunne man for eksempel stilt spørsmålet – hva er det største problemet for norske skolejenter? Trakasserende oppførsel fra gutter? Eller utestengelse og stygge kommentarer fra, ja nettopp, andre jenter?

Det er lett å føle med jentene. Men det er jammen lett å føle med alle gutter som oppfører seg helt fint, også.

Les også: Jeg er redd. Jeg er sint.


I mediene er det oftest kvinner som får fram historier av denne typen. Det kan være fordi kvinner oftest har slike opplevelser. Men bildet er kanskje også mer sammensatt.

Det kan ikke herske tvil om at også gutter opplever krenkende oppførsel – ikke bare fra andre gutter, men også fra jenter. Gutter kan oppleve at de får høre at de er dumme. Himling med øynene. Nedlatende blikk. Men er det like lett å stå fram som en skoletaper i mediene – selv om man ikke er det?

Kvinner er de krenkede. Menn er dem som krenker. Kanskje bør mediene bli flinkere til å få fram også guttenes opplevelser?

Les også: Herlig velspilt film om tiendeklassinger mellom sex, skoleball og psykiske problemer

Det inntrykket man kan sitte igjen med er altså at unge gutter og, eh, aldrende menn i ledende posisjoner er tafsende og trakasserende – alle som en. Krenkende omtale og beføling av andre skal selvsagt ikke tolereres – uansett kjønn.

Men de fleste gutter og menn er helt ålreite. Media er bare ikke så interessert i nyanser. Mediene får svært ofte enkeltindividets opplevelser til å bli et allmenngyldig problem. Gutter klår jenter på rumpa. Menn i ledende posisjoner bedriver seksuell trakassering. Menn, og her er det alltid menn, kjører Tesla, bruker ikke blinklys, gir gass hvis de ser myke trafikanter og kjefter joggere og syklister – som ikke markerer at de har tenkt seg over et fotgjengerfelt - huden full.


Slik blir fortellingen om norske gutter og menn i beste fall upresis og mangelfull. Og i verste fall stigmatiserende. For alle gutter og menn.

orjangreiff@hotmail.com

Hør våre kommentatorer snakke om Venstre i krise, brudd i trondheimspolitikken og Kosmorama-suksess

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter


Hør vår debatt-podkast: Jeg sjekker telefonen min hvert tiende minutt. Sosiale medier er som er rusmiddel

Gjesteksribent: Ørjan Greiff Johnsen 

Gjesteksribent: Ørjan Greiff Johnsen