Nå som TIPH må forlate sitt oppdrag i Hebron, er det færre øyne som ser, færre som kan virke dempende med sitt nærvær og som kan rapportere om overgrep som blir begått i Hebron, som er det et av de mest konfliktfylte områdene på den okkuperte Vestbredden, skriver dagens gjestekommentator.  Foto: NTB / Scanpix

Skulle skape trygghet – blir kastet ut av Israel

De har brukt kamera og penn i sitt arbeid for å hindre overgrep og krenkelser av menneskerettigheter og internasjonal lov siden 1994. Nå kastes de internasjonale observatørene ut fra Hebron.

Det kommer stadig dårlig nytt fra Midt-Østen. Mandag ble det kjent at statsminister Benjamin Netanyahu har bestemt seg for ikke å fornye de halvårige avtalene med TIPH, eller Temporary International Presence in Hebron. Det er et norskledet, internasjonalt korps av ubevæpnede observatører. TIPH ble etablert etter at den jødiske bosetteren Baruch Goldstein drepte 29 muslimer i bønn i Abraham-moskeen i Hebron.