Til Trondheim: Joshua French kommer til Olavshallen neste uke for å fortelle sin historie om Kongo-saken. Foredragsturneen er omstridt, mange mener det er usmakelig at French tjener penger på den tragiske saken. 

Høy moral er ikke nødvendigvis det som trekker folk

Han romantiserer kolonitiden. Han pynter kanskje på historien. Likevel er det ingen grunn til å boikotte foredrag med Joshua French.

Neste uke kommer Joshua French (36) til Olavshallen i Trondheim for å fortelle sin personlige Kongo-historie. I åtte år satt han fengslet i et militærfengsel i Den demokratiske republikken Kongo, dømt til døden for blant annet drap og spionasje. Vennen og kollegaen Tjostolv Moland døde i fengslet. Takket være moras tilstedeværelse og langvarig diplomatisk arbeid, kom French hjem til Norge som en fri mann i 2017.