De få sjelene som prøver å satse på lokalmat fra havet mangler et miljø for å utveksle erfaringer med og interesseorganisasjoner. Det fører til at fiskehjeller langs kysten står tomme, skriver dagens gjesteskribent.  Foto: NTB / Scanpix

Lokalmatbølgen som glemte havet

Den beste julesilda kommer fortsatt fra Danmark. Lokalmatbølgen som snart skal fylle norske julefrokostbord har enda ikke nådd kysten.

Julefrokost- og middagsbord i tusener av hjem bugner nå av produkter fra Bondens marked. Ære være norske gårdsmatprodusenter for det. De har for første gang på 1000 år klart å gjøre norske landbruksvarer interessante for et internasjonalt publikum. Småskala osteprodusenter fra Trøndelag begynner å bli så behengte med medaljer for fremragende kvalitet at de snart ligner russiske krigsveteraner. Og det er en sann fryd å spise seg gjennom denne utviklingen.