Mange er livende redde for at det skal høres at de slipper en promp, eller at det kommer høye tisselyder fra dem når de er på do, og det kan vel for så vidt gjelde flere enn ungdommer det, skriver vår gjestekommentator.  

Litt doprat er viktig

Hjemme hos oss er barna ganske vante med at det snakkes om litt av hvert rundt kjøkkenbordet. Også om tema og naturlige funksjoner, som kanskje ellers ikke er så vanlige samtaleemner rundt andres middagsbord.

Når man jobber i helsevesenet er det lett å bli noe miljøskadd, og ta med seg en viss mangel på sjenanse og hemninger rundt hva som er både greit og mulig å snakke om, også når vi samles rundt et matbord. Dette er jeg for så vidt vokst opp med, som datter av en gammeldags distriktsdyrlege, som kom hjem fra fjøset og berettet om alskens sykdommer og tilstander som de ulike dyrene han behandlet hadde.

Jeg tenker at jeg ikke har lidd særlig nød av det, men kanskje heller har fått et nokså rasjonelt og naturlig forhold til både hvor kjøttet kommer fra, og at alle levde liv og skapninger har sine naturlige funksjoner, lukter og andre gode og mindre flatterende egenskaper.

Les også: Dyr som skal dø på torget, eller på tv og nett, blir middelaldersk blodsirkus


Jeg blir imidlertid stadig vekk påmint hvor fjernt fra naturligheten vi er i ferd med å forville oss. Bare de siste ukene har to av de store mediesakene handlet om dette. Den første jeg tenker på var kjendisene som trakk seg fra et program, som viste at de var med og slaktet en gris. Så kom en annen sak på NRK, der butikksentre og skoler rapporterer om store vannskader på grunn av at jenter setter på vannkranene for fullt når de skal tisse, for å unngå at noen hører dem.

Man kan så klart sukke, og tenke at dette virkelig er i-landsproblemer, at det gjelder bare noen, og at det finnes viktigere ting å bekymre seg for. Men jeg har tenkt en del på dette, og synes å se en tendens som går på andre ting også, som jeg tror kan ha med det samme å gjøre; en stadig større fremmedgjøring fra den grunnleggende naturligheten.

Dette gjelder både gjennom måten vi lever på helt konkret, og også hvilke trender som rører seg og har fotfeste når det gjelder vårt forhold til kropp og dens naturlige funksjoner, særlig det som ikke er plettfritt og som hører til en normal kropp som lever og fungerer.

Opptatt av debatt? Les også: Jeg ser dette blir helt feil, men RBK utløser ikke lenger de helt store følelsene hos meg


Det er faktisk mange som er livende redde for å at det skal høres at de slipper en promp, eller at det kommer høye tisselyder fra dem når de er på do, og det kan vel for så vidt gjelde flere enn ungdommer det. Man har til og med en egen diagnose som heter Paraurese, kalt «shy bladder» på engelsk, og som ordet sier så er det noen som rett og slett får helt sperre og tissestopp dersom de vet at de blir sett på eller noen hører dem på do.

Det er kanskje noen menn som kan kjenne seg igjen i dette, når de må stå på rad og rekke ved et pissoar. Dette gjaldt angivelig ikke gamle Bjørnstjerne Bjørnsson, som ifølge noe jeg leste en gang, angivelig likte å ha døren på utedoen åpen når han satt der, og hilste på dem som gikk forbi.

Men jeg tenker også at det noen ganger er for lite privatliv og egen dotid, ikke minst kan nok mange småbarnsmødre kjenne seg igjen i det. Jeg har i alle fall selv hatt mange besøk på do, av unger i mange aldre, og har tatt meg vel lite tid til privatliv, noe som ikke alltid er like lurt. Vi ser nemlig en økning også i funksjonelle avføringsplager, som forstoppelse og magesmerter, fordi vi har det så travelt, og at vi kanskje ikke hegner om dogåingens naturlighet, på så mange vis.

Mer debatt: I Haakon VII's gate blir trafikken verre og verre


Det er i det hele tatt mye her som har med mangel på naturlighet å gjøre. Samfunnet vårt skal jo være så fritt for alt som er «ekkelt», og kropper skal helst være både plettfrie, luktfrie og lydfrie. Jeg er fristet til å trekke noen linjer til en samtale jeg nylig hadde med en kollega og gynekolog, om en tendens vi begge ser i våre praksiser; unge kvinner med underlivsplager. De kan ha både smerter ved samleie, tørrhet i skjeden og generelle plager som går utover livsutfoldelsen. Jeg og gynekologen hadde inntrykk av at de økende plagene kan ha sammenheng med dagens perfeksjonstrend, der mange ønsker å ha «Barbie-underliv», helst uten hår, naturlige væsker, lyder eller lukt.

Jeg slår et slag for både dopraten og et økt fokus på at det både fint og lov å gå på do og gjøre sitt fornødne, med de lydene som måtte komme. Jeg tror det er mye god helse i å ta seg enda bedre tid på dobesøkene også, med beste samvittighet!


Hør våre kommentatorer snakke om varslerbråk, Høyres nominasjon, Håkon Blekens raseri og om tiden da folk kjøpte plater

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter


Hør vår debatt-podkast: - Man må kunne tåle karikaturer av profeten