Det er på tide å erkjenne at Trondheim tok for mye Møllers tran da de lovet at storhallen på Øya skulle være klar til håndball-EM i 2020.

Nå er tiden inne for å stikke fingrene i byggetomta og ta den pinlige telefonen til det europeiske håndballforbundet.  Aller først må kommunen sørge for at håndball-EM for herrer i januar 2020 og EM for kvinner i desember samme år, flyttes til et annet sted.

Enten vi liker det eller ikke, kommer det til å bli en ny storhall på Øya. Men nå må politikerne i Trondheim sørge for at det skandalebefengte prosjektet kommer inn på et spor byen kan leve med.

LES LEDEREN I ADRESSEAVISEN: Ap må bære ansvaret for skandalen på Øya

Målet om å få hallen ferdig til januar 2020 har ødelagt mye for prosjektet, skapt unødig strid og ført til for mange snarveier i prosessen. En ny storstue for kultur og idrett skal vare mye lenger enn to gruppespill i håndball. For mye av byggeprosessen har vært fokusert på at hallen skal være ferdig til mesterskapet i 2020 som arrangeres i Norge, Sverige og Østerrike. Ved å skaffe seg mer tid til å gjøre ferdig hallen, vil det politiske Trondheim kunne redde stumpene av et prosjekt som har splittet byen og som trolig vil koste mer enn byens økonomi har godt av.

Vi ser allerede kostnadssprekker, Trondheim Spektrum trues med konkurs og kommunen må trolig inn med mer penger for å fortsette byggingen og for å redde selskapet. Mye har gått galt på Øya, og slik kan det fortsette i to nye år dersom ikke noen tar grep nå.

LES OGSÅ: Det blir ingen granskning av Spektrum-saken

Opposisjonen, ledet an av Høyre og gruppeleder Ingrid Skjøtskift, har scoret gode poenger på kritikk og motstand mot prosjektet. Selv om Høyre, og samtlige andre partier i bystyret, opprinnelig var for planene på Øya, snudde vinden for to år siden. Høyre sto på bremsen, og ville gå nye runder for å se om det var andre lokaliteter som var bedre egnet for en slik hall. Det var det gode grunner til, men politisk prestisje og forpliktelsene om å være vertskap for de to EM-arrangementene i 2020 ble brukt som brekkstang fra Ap og ordfører Rita Ottervik for å peise på med byggingen.

Faren for at Trondheim skulle miste de to store messene, Nor-Fishing og Aqua Nor, ble også brukt for å bygge den nye hallen. Messene er viktig for hele byen, og skaper store inntekter. Men heller ikke disse arrangementene kan forsvare at byggeprosessen og kontrollen med den nye hallen blir uryddig. Årets fiskerimesse åpnet tirsdag på Øya – midt oppe i byggetomta. Det er selvfølgelig krevende, men gjennomførbart. Det viser at messebyen kan leve med at prosjektet gjøres ordentlig, selv om det tar litt lengre tid.

Mange hadde trodd at motstanden mot «monsterhallen» på Øya ville legge seg når byggingen kom i gang, men slik har det ikke gått. Høyre gjør alt de kan for å klistre de mange skandalene til Ap og Rita Ottervik, og det kan de få politisk uttelling for når vi kommer til valget neste høst. Det er opposisjonens jobb å stå i bresjen for kritikken når de politiske prosessene har sviktet, og når politisk prestisje fører til at man tar snarveier og feilaktige beslutninger. Når Høyre inviterer til «grillparty» av rådmann, styreleder i Trondheim Spektrum og ordføreren i kontrollkomiteen, slik de gjorde denne uka, sier det mye om hvor brennbar denne saken er blant byens velgere. De som trodde at motstanden ville opphøre bare man fikk på plass de politiske vedtakene og rullet inn gravemaskinene, har forregnet seg kraftig.

LES OGSÅ: Tror ikke Trondheim Spektrum blir slått konkurs

Det er all mulig grunn til å kritisere prosessen, eller mangelen på den, i forkant av det endelige reguleringsvedtaket for bygging på Øya. Særlig fra Ap ble det hardnakket hevdet at det ikke var realistisk eller økonomisk forsvarlig å tenke seg andre steder for en hall og i regi av Trondheim Spektrum. Det provoserte mange, og skapte harde fronter og stort engasjement. Det var gode argumenter for å utvide det allerede eksisterende anlegget på Øya, og bygge der for breddeidretten, messer og store konserter sentrumsnært og i gangavstand fra byen. Det fantes også gode argumenter for at det var Spektrum som skulle bygge, finansiere og drive en slik hall.

Men slike argumenter falt til jorden fordi hele prosessen skapte et inntrykk av at makta i rådhuset ikke ville høre på motargumentene. Skepsisen mot å legge en storhall innerst i en blindvei på Øya eller ideene om å se på andre steder i byen som kunne være bedre egnet, ble glatt avvist. Når folkelig engasjement møtes med arroganse, blir det lite rom for nye tanker.

LES OGSÅ: Spektrum ber om nye 90 millioner kroner

Flertallet i trondheimspolitikken har mye å lære av feilene som ble begått. Men uansett kommer det til å bli en ny storhall på Øya. Det spørsmålet er for lengst avgjort, byggingen er i gang og mange millioner kroner er allerede brukt. Det er for sent å snu og for sent å slå Trondheim Spektrum konkurs. Veien videre bør ikke være preget av det samme hastverket som vi har sett til nå. Det er på tide å erkjenne at håndball-EM ikke er målet for den nye hallen, men at Trondheim skal bygge en storhall til fremtidig glede for unge idrettsutøvere, store konserter, messer og kanskje et håndball-VM eller EM når anlegget er klart for det.

I mellomtiden er det et politisk ansvar å sørge for kostnadskontroll, fornuftig fremdrift og et anlegg på Øya som vi alle kan leve med i generasjoner fremover.

LES FLERE AV HARRY TILLERS KOMMENTARER HER