Jeg hadde aldri trodd jeg skulle argumentere for skoleuniform, jeg som alltid har koblet uniformering til tvang, underdanighet, krig og frykt.

Uniformering er noe man forbinder med totalitære stater som det gamle Sovjetunionen, Kina eller dagens Nord-Korea. I mitt hode var uniformering en form for frihetsberøvelse, en begrensning for å utvide personlighet og egenart. Likevel kunne jeg uten motforestillinger iføre meg en fotballdrakt eller gå i russeklær lik andre. Men opprøret lå under.

Det handlet om å ha noen provoserende bilder eller sitater på russedrakten, og de fotballspillerne vi beundret mest i tippekampene fra England bar trøya utenpå shortsen, spilte med nedrullede strømper eller en opprørsk hårmanke. Selv der uniformeringen var pålagt og lovbestemt, klarte de opprørske å skille seg ut.

Årsaken til at diskusjonen går om uniform i skolen, er alle rapportene om at ungdom sliter med psykisk sykdom.

Når jeg hører at 40 prosent flere jenter er diagnostisert med psykisk sykdom de siste fem årene, blir jeg skremt. Dette er Folkehelseinstituttets tall. Nå skal vi være på vakt så vi ikke sykeliggjør våre ungdommer, men utviklingen er skummel.

Les også: Ingen visste at mobbeoffer Lars Martin var autist

Voksne gjør noe feil når ungdom må gå på antidepressiva og sovemedisin. En av feilene det pekes på er presset barn og ungdom utsettes for i skolegården. Det handler om smarttelefoner, sosiale medier, merkeklær, kjøpepress, krav og forventninger.

Kanskje er tiden inne for å logge av nettet på skolen, i hvert fall i timene? Nettilgang er en tidstyv. Konstant pålogging gjør noe med de sosiale relasjonene og ungenes psykiske helse. Bør vi gå et steg videre og innføre skoleuniform?

Dette er et så radikalt grep at jeg kjenner heler kroppen stritter imot. Men fornuften sier at vi må begrense statusjag og sosialt hierarki basert på utseende. Alle skal føle seg trygge, alle skal inkluderes og elevene skal ikke måles etter om de kommer fra rike eller fattige familier.

Les også: Barnet mitt var knapt i stand til å leke med andre barn. Men se på henne nå!

Skoleuniform fungerer godt i mange andre land som Storbritannia, Australia, India og Japan. Nå ja, sist jeg besøkte solens rike følte jeg oppriktig synd på de frosne japanske ungjentene som sto i snøfonna i 15 minus og ventet på bussen i sine korte skjørt.

Men skoleuniform vinner frem også i USA. Bill Clinton var en pådriver. Uniformeringen er mest vanlig i områder med utbredt fattigdom. Foreldrene er lettet over at de slipper presset med merkeklær.

Likhetstanken står sterkt i Norge og derfor er det litt vanskelig å forstå hvorfor vi er så avvisende til skoleuniform. Samtidig misliker vi å gå i takt og vi er veldig opptatt av at barn skal få utvikle sin personlighet.

Er det nå slik at uniform begrenser personlighetsutviklingen? Må vi bruke klær til å fortelle hvem vi er? Kan det ikke like gjerne være slik at det blir mer rom for å se personligheten bak en uniform? Det er ikke tilhørigheten vi viser gjennom antrekket, men personen bak antrekket som betyr noe.

Opptatt av debatt? Les også: Alt sølet som barn produserer på pulten kan gjøre barnet mitt sykt

Barn og unge utsettes for nok press om de ikke skal være fanger i det materialistiske jaget. Vi som snakker om forbruksjaget, bør gripe denne muligheten.

Skolen skal ikke være en catwalk eller et skuespill på en scene. Elevene er på skolen for å lære og ha gode venner. De er ikke på skolen for å snakke om klær og moter.

Det utvikler seg lett til motepress og gruppepress, og i verste fall til mobbing og plaging. Kanskje til og med ekskludering.

Hvis skoleuniformen kan føre til at barn slipper å grue seg til å gå på skolen, slipper frykt og mobbing skal jeg mer enn gjerne begrave mine motforestillinger mot skoleuniformen.

Apropos uniformering. Det at alle skulle ha Levis bukser eller moten med svindyre Canada Goose-jakker eller Converse-sko er også en form for uniformering. En kostbar uniformering som belaster både privatøkonomien og miljøet.

Og tenk på den tiden ungene sparer på at de slipper å pønske på hva de skal ha på seg neste dag. Skoleuniform kan være en mirakelkur mot mer enn mobbing.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter