Kan noen park i Trondheim måle seg med Småbergan og området rundt Kristiansten festning? Svaret er opplagt.

Det finnes ingen andre parker som kan måle seg. Småbergan er ikke bare den beste, men med en boltreplass på cirka 120 mål, også den største.

En fredagskveld i begynnelsen av juni løp jeg gjennom parken og ble slått av hvor mange mennesker som var der. Ikke noe fyll, men fredelig sommerstemning. Rundt om på gresset satt folk med pledd, pils og piknikkurv, noen hadde tatt med brettspill, her og der et kjærestepar, andre steder grupper av ungdommer. Noen feiret bursdag, i alle fall hadde de rare papirhatter.

LES VÅR SIGNERTSPALTE: Et hjertesukk fra Trondheim

Borte på sletta mot Festningsgata pågikk en fotballkamp, i passelig avstand fra dem som spilte volleyball. Frisbeekasterne lot seg uansett ikke affisere. Nede mellom trærne mot Pappenheim lå en jente i hengekøye, fordypet i en bok. Imellom alle disse nabolagsbeboere på kveldstur.

I så mange år hadde jeg tatt Småbergan som en selvfølge, at jeg nesten hadde glemt hvor utrolig fint området er. På sekstitallet gikk jeg gjennom Småbergan på vei til Bispehaugen skole, og som sekstiåring gikk jeg nesten samme ruta på vei til jobben. Men jublet jeg av fryd? Nei, jeg subbet langs stiene i egne tanker. At det går an å bli så blind! Først den nevnte fredagskvelden at fikk jeg for alvor øynene opp.

KOMMENTAR: Tiden er overmoden for at Hjertepromenaden blir ferdig

Selv på en kveld med over to hundre brukere (ja, jeg telte dem) og mye aktivitet, var det flust med stille steder. Småbergan er virkelig byens mest varierte park. Hvor finner du ellers fine sykkelveier, et utall av små stier, store åpne områder, bratte skrenter og bortgjemte benker for stille kontemplasjon?

Selv om det vokser meterhøyt ugress i flere av skråningene, er dette en velstelt park der villnis og plen er klart definert og adskilt. Kommunens flinke slåttefolk gjør jobben sin. Antagelig er det også de som sørger for at du nesten ikke ser søppel på området. Dermed oppstår også en god sirkel: Når det er ryddig og ordentlig, vil de fleste ta med seg rasket.

Les også: Burmaklippen - et småskummelt og lett tilgjengelig turmål

Hvor mange tusen som bor innen gangavstand fra Småbergan og Kristiansten, vet jeg ikke, men alle som bor på Bakklandet, Møllenberg, Rosenborg og Singsaker og sikkert også de nedre delene av Tyholt og Berg, har byens beste park innen rekkevidde. Hvis noen må kjøre bil, er det bra med parkeringsplasser rett foran inngangen til festningen, gratis den første timen.

Vil du se byen din, drar du hit. Munkholmen, Trondheimsfjorden og halve Fosen, Lade og Kuhaugen, Berg og Vassfjellet, hele Byåsen, Gråkallen, Nidelva og Midtbyen. Med andre ord, du har utsyn hele sirkelen rundt, 360 grader!

Aller best ser du oppe på selve festningen, som er en park i parken. I min barndom var porten oftest stengt, men nå er den åpen hver eneste dag helt til midnatt. Kristiansten festning er en av byens mest spennende severdigheter, bare én gang i historien har den hatt militær betydning. For tre hundre år siden, i november 1718, sto Carl Gustaf Armfeldt sammen med sine generaler oppe på Blussuvoll og så ned på festningen og alle de store kanonene. Alt var klart til å angripe byen, noen dager senere ombestemte han seg og dro oppover Gauldalen.

Les også: Kjærlighet i tårnet på Solemsvåttan

Et annet og ikke fullt så heroisk kulturminne befinner seg helt i utkanten av parken. Det nedtaggede og utrangerte pissoaret er visstnok ikke fredet, men byantikvaren ønsker at det blir tatt vare på. Småbergan har plass til alle slags kulturuttrykk. Her har det vært rockefestivaler, teaterforestillinger, filmvisninger – og VM-fotball på storskjerm.

Her arrangeres det sykkelritt, frisbeemesterskap,orienteringsløp og terrengløp. Om vinteren kjøres det opp skiløyper, og i Duedalen islegges en skøytebane. Duedalen? Ja, den fire hundre år gamle leirrasgropa er en del av området og byr på skibakker for de tøffeste og tilfluktsrom for de nest tøffeste, det vil si motorsykkelklubben som har lokale der.

Holder det nå? Nei, jeg glemte visst å nevne at innenfor festningsmurene finnes byens beste utepilsservering og en utmerket restaurant. Dessuten, i det gamle haubitzmagasinet som nå er åpnet for ulike arrangementer, kunne jeg ved siste stortingsvalg legge stemmeseddelen min i urnen med riksvåpen på. Det var en plikt og et vanskelig valg. Derimot er det en ren lyst og et selvfølgelig valg når jeg slår fast at Småbergan er byens beste.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter