Trondheim kommune bruker store mengder plast, og det er riktig av kommunen å innskrenke unødvendig bruk av plast.

At bystyret går inn for å fjerne blant annet éngangsservice i plast og innføre gummifrie kunstgressbaner, er derfor en god nyhet.

Vi er på vei til å bli en «plastplanet». Derfor innledet Adresseavisen året med å etterlyse tverrpolitisk innsats for å ta tak i plastproblemet lokalt. Skal vi tro forskerne, vil det være mer plast enn fisk i havet i 2050 hvis vi ikke skjerper oss.

LES OGSÅ LEDEREN Få engangsgrillen ut av parken

Skal vi skal stagge utviklingen, må alle bidra. I bystyret forrige uke kom representanter fra både Ap, Høyre, Miljøpartiet de grønne (MDG) og SV med konkrete forslag til hvordan Trondheim kommunes virksomheter kan kutte i plastforbruket og redusere spredningen av mikroplast.

Julie Indstad Hole (Ap) la fram en plastkutt-plan som innebærer at bruken av éngangsservice og -bestikk i plast, blåsokker og unødvendig bruk av plastposer, fases ut. Miljøpartiets Jan Bojer Vindheim peker på at engangsartikler i cellulose eller papp er gode alternativer.

Hole foreslår også et krafttak mot gummigranulat på fotballbaner med kunstgress. De bittesmå gummikulene i kunstgresset kommer på avveie og er et miljøproblem. Hvis nye baner blir granulatfrie og eksisterende baner får skikkelig oppsamlingssutstyr og siler, vil det redusere spredningen. Nedbrytbare avfallsposer og plast- og matavfallssortering for alle husstander er også en del av kuttplanen til Hole.

Initiativene i bystyret kom samme uke som EU-kommisjonen gikk inn for forbud mot q-tips, sugerør, bestikk og tallerkener av plast. Her hjemme har flere aktører i matvarebransjen allerede erklært krig mot plast. Hos Meny på Solsiden i Trondheim har de et mål om å kutte ett tonn plast innen 2020. De har fjernet éngangsservice og sugerør i plast fra hyllene og de skal innføre mindre plastemballasje.

LES OGSÅ LEDEREN Tore O.Sandvik bidrar til å bygge opp under nynorskforakten

Det monner når myndigheter og virksomheter tar i et tak for å redusere plastsvineriet. Selv om fjerning av q-tipsen kan synes som en liten dråpe i havet når det dumpes enorme mengder plast i sjøen hver dag, er det likevel en dytt i riktig retning. Fisk og sjøfugl har i hvert fall ikke bruk for q-tips.