Vi har to likestilte målformer her i landet. Det gjør oss klokere. Å svekke nynorsk, vil gjøre oss dummere.

Tore O. Sandvik (Ap) dilter etter Høyre når han vil fjerne karakteren i sidemål. Høyre vedtok på sitt landsmøte i fjor at elevene på ungdomstrinnet og i videregående skole bare skal ha to karakterer i norsk, én i skriftlig og én i muntlig. De har hittil ikke gjort noe for å innføre en slik endring. Kanskje de har tenkt seg om og forstått at det ikke er så lurt.

LES OGSÅ LEDEREN: Høyre vil svekke norsk kultur

Siden bokmål og nynorsk er likestilte målformer, er det problematisk å svekke undervisningen i den ene. Det vil gå hardest utover nynorsken, for 85 prosent av elevene har nynorsk som sidemål. Samtidig har 15 prosent bokmål som sidemål, så begge målformene får svi.

Riktignok går Sandvik i likhet med Høyre inn for at elevene fortsatt skal undervises i sidemålet og at de skal lære seg grunnprinsippene. Fylkesordføreren mener også at nynorsk er en språklig berikelse, men at karakteren i sidemål ikke må «hefte ved undervisningen». Han mener altså at elevene skal få mindre språklig lærdom enn i dag. Et fag der man ikke får karakter, blir selvfølgelig mye mindre viktig enn fag der man får karakter.

De som vil sidemålet til livs, har et poeng når de sier at norskfaget inneholder for mange elementer. Lærerne har det for travelt. Elevene får ikke tid til fordypning. Men skolen må finne andre løsninger på dette problemet enn å skjære kraftig i noe av det viktigste elevene lærer.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Kutt i norskfaget vil koste oss dyrt

Forskning, blant annet ved NTNU, har vist at de som bruker både nynorsk og bokmål, gjør det skarpt på flere andre områder. De er smartere, mer kreative, har større språklig bevissthet og gjør det til og med bedre i matematikk. Når sidemålet gjør deg smart og kreativ, hvorfor i all verden skal det da svekkes?

Dette handler også om det problematiske og uklare begrepet «norsk kultur». De som snakker om kvikklunsj og brunost, bør heller snakke om nynorsk, som virkelig er en bærebjelke i norsk kultur.

Sandvik sier at vi må tilpasse oss tida vi lever i. Selvfølgelig må vi det, men er norsk kulturtradisjon blitt mindre viktig enn før?