Et nei fra Geir Waage til fire nye år er forståelig. Ap vil få det lettere uten å måtte tåle nye runder om forholdet mellom han og Rune Olsø.

Geir Waage har slitt med tilliten etter avsløringene rundt hans forhold til Rune Olsø i Kystad-saken. Mens Waage var i pappaperm, sendte Olsø en e-post til Waage der han laget formuleringene som førte til at Kystad fikk varig vern. Samtidig hadde selskapet Staur, som Rune Olsø er ansatt i, en avtale med utbyggerne av Kystad som skulle sikre en utbetaling på en million kroner når Kystad ble tatt ut av den grønne streken. I over ett år unnlot Waage å fortelle at det var Olsø som formulerte vedtaket på vegne av Ap. Nå beklager Geir Wage sin håndtering av saken og legger ikke skjul på at han er forbannet på Rune Olsø for den fatale e-posten.

Det står respekt av at Waage nå tydelig beklager sin opptreden. Hvis vi legger til grunn Waages forklaring, er det forståelig at han føler seg ført bak lyset av Rune Olsø. Waage sier at han aldri har vært klar over en slik avtale mellom Kystad og Staur, noe også Økokrim har valgt å ha tillit til. Men samtidig unnlot Waage å bringe klarhet i saken og han opplyste ikke om hvilke roller han og Olsø spilte i behandlingen av den, i over ett år. Slikt svekker tilliten til våre folkevalgte.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Nå går de unge hjem

Når Waage nå gir seg som politiker ved neste valg, er han med på å rydde opp i kaoset som Kystad-saken har skapt. En valgkamp sommeren 2019 ville ha blåst nytt liv i diskusjonen om habilitet, kameraderi og uklare roller i maktens korridorer. Kommunerevisjonen har mottatt alt etterforskningsmateriale fra Økokrim og vil levere sine konklusjoner over sommeren. Da vil rollene til både Waage og Olsø igjen bli diskutert. Ved ikke å sette sitt navn på Ap's liste ved kommunevalget, gjør han det lettere for partiet å lufte ut i rådhuset og slippe ubehagelige spørsmål om forholdet mellom Rune Olsø og Geir Waage. Dersom Waage hadde vært en mann Ap satset videre på, ville en ny gjennomgang av Kystad-saken blitt vanskelig å håndtere for Ap midt i en valgkamp.

Samtidig er det åpenbart at partiet sliter med rekruttering, motivasjon og virketrang. Geir Waage er foreløpig den siste i en lang rekke av Ap-politikere som ikke vil være med lenger. Kommunalråd Marek Jasinski skal ut, sammen med en rekke andre bystyrepolitikere. Ap vil dermed bli nødt til å bytte ut to av sine heltidspolitikere som begge har vært markerte og viktige for laget rundt Rita Ottervik. Ordføreren selv teller på knappene om hun skal la seg nominere til en femte periode. Dersom hun velger å si nei, vil det virkelig skape problemer for Ap. Utgangspunktet foran valgkampen er ikke det beste. Spesielt ikke etter at også lederen i Trøndelag Ap, Anne Marit Mavassvik, valgte å ikke ta gjenvalg som fylkespolitiker.

Det er alltid fornuftig og klokt med litt friskt blod og nye krefter inn i politikken, men nå ser det ut til at avskallingen i Ap blir i kraftigste laget for et parti som har ambisjoner om å vinne Trondheim på nytt. Geir Waage har vært heltidspolitiker siden valget i 2007, har ledet vanskelige budsjettforhandlinger med samarbeidspartiene og jobbet tett sammen med Rita Ottervik i flere år. En politiker med slik erfaring er det ikke bare å hente frem fra medlemskartoteket. Nå får Ap svi for at de ikke har tatt rekruttering på alvor og ikke har latt unge krefter få større ansvar og innflytelse.

Det har åpenbart vært dager det har vært morsommere å være Ap-medlem enn det siste halvåret. Valgnederlaget, metoo-sakene mot Trond Giske, Kystad-saken, interne stridigheter i samarbeidet i Trondheim, strid om posisjoner og manglende evne til å eie politiske saker har overskygget det meste. Slikt tærer på motivasjon og entusiasmen hos alle og enhver. Samtidig ruster Høyre seg til kamp om makta i Trondheim mot et Ap som sliter på meningsmålene. Ved tidligere valg har det vært nærmest utenkelig med et politisk skifte i byen, nå ser ting litt annerledes ut.

I medlemslistene til Trondheim Ap finnes det helt sikkert navn som kan gjøre en utmerket jobb som kommunalråder. Men problemet i en valgkamp er å gjøre dem kjente nok til at de når gjennom i debatten og at velgerne møter opp for å stemme på dem. Utfordringene for Ap i Trondheim er på ingen måte over, selv om Waage nå er på vei ut og Kystad-saken dermed ikke vil smerte Ap i like stor grad som den gjør nå.

LES FLERE AV HARRY TILLERS KOMMENTARER HER