Jonas Gahr Støre mener han ikke gikk inn i løvens hule da han kom på partimøte i Trondheim. Men å kalle det paradis var vel å gå vel langt?

Det er mandag ettermiddag på Kolstad. I auditoriet på Heimdal videregående skole er det klart for møte i Arbeiderpartiet. Sjefen sjøl, Jonas Gahr Støre, skal snakke om veien tilbake for et Ap som lenge har slitt i motbakke. Støre er i Trøndelag og Trondheim, på Trond Giskes hjemmebane, for å lære trønderne hvordan de skal vinne valg og hvordan Ap skal gjenreise tilliten i folket. På vei inn i lokalet spør jeg Støre om han nå føler han er på vei inn i løvens hule. Støre svarer kjekt at å komme til Kolstad er mer som å komme til paradis.

Jeg er ikke så sikker på at jeg kjøper den.

Trondheim Ap, i samarbeid med Heimdal, Kolstad og Flatåsen Arbeiderlag, hadde invitert partilederen for å snakke om veien frem mot valgseier i 2019. I salen på Heimdal videregående skole hadde rundt 60 partimedlemmer møtt frem, de fleste godt voksne. Men noen AUF-ere var også på plass. Mest interessant var det å merke seg hvem som ikke var der.

For heller ikke Støre kan ha unnlatt å legge merke til hvem som ikke satt i salen. Når Trondheim Ap inviterer partilederen er det vanligvis stor ståhei og full fest. Pressen alarmeres, de lokale partitoppene leter frem finstasen og troppene mobiliseres. Men ikke denne gangen.

Nestleder i Trondheim Ap, Edvin Helland, var på plass i salen. Men så langt jeg kunne se var han den eneste sentrale tillitsvalgte i trondheimspartiet på plass. Leder i Trondheim Ap, Hanne Moe Bjørnbet, var ikke der, ordfører Rita Ottervik var ikke der. Heller ikke gruppeleder Geir Waage, Roar Aas, Ferhat Güven, Sissel Trønsdal eller Marek Jasinski var å finne i salen. Av Ap's 28 bystyremedlemmer kunne jeg bare finne seks av dem i salen. Fylkesordfører Tore O. Sandvik var ikke å se. Heller ingen av stortingsrepresentantene var på plass da Jonas Gahr Støre fortalte om de tre nøttene som Ap nå skal knekke på veien fra valgnederlag og metoo-dypet til valgseier i 2019 og regjeringsmakt i 2021.

Når partilederen kommer til byen for å snakke om hvordan Trondheim Ap skal holde på makta ved neste valg, er det påtagelig at få av dem som skal stå sentralt i den valgkampen ikke er på plass. Noen av dem hadde helt sikkert gode grunner for ikke å være der, men det er vanskelig å tenke seg at så mange plutselig er opptatt med viktige gjøremål når sjefen kommer på besøk. Det kan ikke kalles noe annet enn oppsiktsvekkende at et partimøte med partilederen ikke mobiliserer flere av de lokale partitoppene i Trondheim. De tomme setene i salen på Heimdal viser tydelig at misnøyen med Støre stikker dypt i Trondheim og Trøndelag.

Etter at Trond Giske gikk av som nestleder er det åpenbart at partiledelsen ikke ønsker at Giske og hans støttespillere i Trondheim og Trøndelag skal få være med på å prege politikken og partiet. I Ap's egen oversikt for programmet på 1. mai var stort og smått av talere land og strand rundt listet opp. Men Trond Giskes deltakelse i Trondheim og på Verdal må ha «falt ut» av oversikten.

På årsmøtet i Trøndelag Ap fikk Giske et hovedansvar for å lede et organisatorisk arbeid for å stable et skadeskutt fylkesparti på beina igjen. Dagen etter rykket den sentrale ledelsen ut for å forsikre om at Giske på ingen måte hadde fått noen lederrolle i dette arbeidet, men skulle bare delta i det. Mens Trøndelag og Trondheim Ap forsøker å rehabilitere Giske ser det ut som om ledelsen på Youngstorget gjør alt de kan for å la han vandre i skyggenes dal. Slikt blir det konflikt og gnisninger av.

Støre kom til Trondheim for å oppildne partivenner til å gjenreise partiet og komme tilbake til nye høyder. På veien dit skal Ap knekke tre nøtter. Nummer én er å ha større bevissthet på verdier i politikken. Verdispørsmål skal i større grad enn i dag prege Ap's politiske løsninger. Nøtt nummer to er å trekke politikken og beslutningene tettere på folket.

- Når vi snakker om politikk, snakker vi ofte som en stortingsproposisjon. Men vi må snakke mer som de gjør rundt kjøkkenbordene. Vi kan ikke la være å snakke om de sakene som folk snakker om. I valgkampen var folk opptatt av innvandring, men i Ap hadde vi bestemt oss for at de ikke var en hovedsak. Vi må tørre å gå inn i de spørsmålene, sa han.

Det tredje punktet på Støres liste er å skape et parti med større ambisjoner enn i dag. Gerhardsen og de gamle heltene som bygget landet skal inspirere et skadeskutt parti tilbake til makt og ære igjen.

Men Støre og partiledelsen sliter med å skape entusiasme, spesielt her i Trøndelag. Etter møtet på Heimdal er det tydelig at Ap har et godt stykke å gå før hele bevegelsen er i samme båt og med stø kurs mot valgseier og regjeringsmakt. Og som en møtedeltaker sa etterpå: Jeg har ikke inntrykk at av Støre klarte å fylle oss med entusiasme og ståpåvilje.

Hva om det hadde vært Trond Giske som inntok scenen på Kolstad? Jeg er ganske sikker på at pipen ville hatt en annen lyd. Trolig hadde vi sett en og annen lokal partitopp i salen også.

LES FLERE AV HARRY TILLERS KOMMENTARER HER

OMADRESSERT om forfall i trondheimspolitikken, foran landsmøtet i MDG og Trond Giske vs Støre. Med Ola Lund Renolen som gjest