En ny dugnad er i gang. Nå søkes trønderske toppfolk, ledere, advokater, regnskapsførere, forretningsutviklere og kommunikasjonseksperter til frivillig innsats for ideelle organisasjoner i byen.

Tidligere i uka fikk jeg innblikk i en vakker nyetablering i Trondheim. En organisasjon som skal gi bort tjenester til en verdi av 11 million kroner i 2018.

LES OGSÅ: Gambler vi med helsa vår?

De har tidligere erfaring fra Oslo, Kristiansand, Bergen, Stavanger, Moss og Skien. Nå kommer de til Trondheim med mål om å hjelpe ildsjeler og ideelle formål til å lykkes. Oppskriften kan virke naiv. De baserer seg på gratis engasjement og rekrutterer nå trøndere med ekspertise til å bruke det mest dyrebare de har, nemlig tid og sin kunnskap, til gratis jobbing en kveld i uka i tre måneder. Tiden og kunnskapen skal brukes på organisasjoner de fra før kanskje ikke har et forhold til.

Jeg ble kontaktet av Prospera tidligere i uka. Telefonen kom midt i all drama som utspilte seg på regjeringsnivå, med verbale utsagn og blomsteraksjoner fra høyreekstreme krefter som ga meg kalde gufs. Telefonen gjorde godt. Sammen med den enorme oppslutningen om innsamlingsaksjonen for et varmere Norge via donasjoner til Leger uten grenser, bidro telefonen til at jeg rykket ut av en nummen følelse av motløshet.

LES OGSÅ: Vær så snill, få slutt på dette programmet

Tenk at nærmere 500 dyktige fagfolk og ledere i andre norske byer så langt har stilt opp gratis for å gi råd, eller være medlem i styrer uten honorar, til organisasjoner med ideelt formål. De har bidratt til at sykehusklovnene som skaper opplevelser for barn i en krevende situasjon har fått langsiktige strategier, bemannet styret og administrasjonen. Dette har muliggjort en tredobling av antall pasientmøter. Organisasjonen «Sammen på sykkel», som donerer rickshaw-sykler til eldrehjem har fått råd om hvordan de skulle utarbeide en nasjonal skaleringsplan, optimal organisasjonsform og nasjonalt budsjett.

LES OGSÅ: Det rare landet med de snille menneskene

Prosjektet bidro til en finansiering på 5,2 millioner fra Gjensidigestiftelsen. Dette førte til at organisasjonen i dag har 125 sykler spredt i alle landets fylker og at flere eldre kommer seg mer ut.

Svaret på hvorfor fagekspertene blir med i dette frivillige arbeidet er dermed enkelt. De ønsker å bidra til noe positivt og se resultat hos organisasjonene de hjelper. I alle fall er tanken på å gi og å være generøs starten på det frivillige engasjementet. Så kommer visstnok mange eksperter tilbake etter tre måneders gratisarbeid og hevder hardnakket at det er de som har fått mest igjen, og ikke organisasjonen som de gratis har gitt bistand til. De sier det skjer noe helt spesielt når fakturaen fjernes. Da jobber folk sammen på en helt ny måte der intriger, politikk og ønsker om forfremmelser faller bort. Saken blir det viktigste og mange frivillige opplever at de lærer mye og får utrettet mer på mindre tid enn i sine vanlige jobber.

Det var ingen typisk selger som ringte meg. Det var en spørrende og undrende person som fortalte om planene for å etablere seg i Trondheim. Jeg falt for deres motto om at ingen gode løsninger på samfunnets utfordringer skal hindres av manglende kompetanse eller kapasitet. Så langt har de planer om å hjelpe seks organisasjoner i Trondheim denne våren. Nå søker de frivillige fageksperter for å utvikle «Sjiraffen kultursenter »for barn og unge med psykisk utviklingshemming og organisasjonen. Et skritt videre som jobber med rusbekjempelse. Deretter skal de rekruttere frivillige til organisasjonene «Livsglede for eldre», Kirkens Bymisjon, Matsentralen og Unge kokker.

Vi har stolte tradisjoner for dugnad i Norge. Våre dugnader har kanskje først og fremst handlet om å gi av vår tid til fellesskapet. Nå inviteres vi også til å bruke vår kompetanse. Kompetansebasert frivillighet, Pro bono, er en bevegelse som er i sterk vekst globalt. Så langt spesielt i Asia og i USA. Nå søkes trønderske toppfolk, ledere, advokater, regnskapsførere, forretningsutviklere og kommunikasjonseksperter til frivillig innsats for ideelle organisasjoner i byen. Denne uka har vært en berg-og-dal-bane av kalde gufs og varmende engasjement. Jeg likte initiativet da det ble presentert for meg og er spent på den trønderske mottakelsen.

heidi.fossland@gmail.com