I løpet av året skal «smartmålere» lese av strømmen i alle norske husstander. Hvem skal vi tro på, de som sier «ingen fare» eller de som mener at vi kan bli syke av strålingen?

Ingen ting er lettere enn å finne historier om folk som har fått til dels alvorlige helseproblemer etter at det ble installert smartmåler i huset. Hodepine, søvnløshet, hudproblemer og mye annet. Innvendingen er at dette bare er enkelthistorier som ikke beviser hva plagene skyldes.

Strålingen fra smartmålere kommer i tillegg til alt det andre vi utsetter oss for, bruk av mobiltelefon og trådløse nett og alarmer. Noen bor dessuten like ved en mobilbasestasjon. Etter hvert vil stadig flere av hjelpemidlene våre komme med innebygd nettløsning, «tingenes internett» med 5G-teknologi er under utrulling. Spørsmålet er, gambler vi med liv og helse, eller er de som roper varsku, paranoide konspirasjonsmakere eller lettskremte hypokondere?

Les også: Dette bør du vite om den smarte strømmåleren din

Økningen av sykdommer med diffus årsak blir forbundet med den tiltakende «dusjingen» av mikrobølger der vi lever, sover og arbeider. Kritikerne av uhemmet bruk av trådløse hjelpemidler er bekymret for langtidseffekten på kroppen vår, mens motparten viser til en rekke undersøkelser som sier at det ikke er noen sammenheng mellom denne typen stråling og sykdom. En av de mest aktive skeptikerne er Einar Flydal. Han har bakgrunn fra NTNU og Telenor og skriver i sin aldri hvilende blogg tilsynelatende veldokumenterte innlegg der han advarer mot helseskadelig stråling.

Hvem skal vi tro på? Selv kan jeg verken påberope meg faglig innsikt eller helseplager som kan tilskrives stråling. Helst vil jeg tro at advarslene er sterkt overdrevne, og at Statens strålevern og andre myndigheter vet hva de holder på med. Problemet er at jeg ikke blir helt beroliget. Etter å ha brukt en del timer på å sette meg inn i stoffet, skjønner jeg bare tre ting: (1) Dette er for komplisert til at jeg kan konkludere, men (2) risikoen for at vi ikke har godt av den samlete eksponeringen er stor nok til at vi bør redusere og ikke øke strålingen, og (3) de som er satt til å gjøre vurderinger på vegne av oss alle, ser ikke ut til å ha full oversikt.

Opptatt av debatt? Les også: Unge mellom ni og 16 år bruker 40-45 timer i uka foran en skjerm og lider under mangel på natur

Et viktig prinsipp burde være at den enkelte innbygger i størst mulig grad selv kan avgjøre hvilke potensielle farer hun vil utsette seg for. Du kan velge hva slags mat du spiser, du kan selv velge hvor mye du vil bruke mobiltelefonen. De nye smartmålerne, derimot, blir tvangsplassert i huset ditt.

Ja, du kan søke om å bli fritatt dersom du kan legge frem legeattest på at måleren vil gi deg helseplager, men mange bor i hus med to, fire eller åtte målere. Det skal noe til at alle naboene har helseplager eller er urolige for at de vil få det.

De færreste fastleger har kunnskap om forskningen på dette feltet. De kunne startet med å lese advarslene fra den europeiske foreningen for miljømedisinere (Europeem) som har fulgt opp Europarådets forslag til langt strengere retningslinjer og faregrenser.

Det vanligste motargumentet er å vise til at smartmålerne har stråling langt under faregrensen og at de bare stråler i svært kort tid av gangen. At mange land har grenseverdier som ligger svært mye lavere, tilsier at det ikke nødvendigvis er de norske grensene som er fasiten.

Mer debatt: «Jeg drikker ikke» – som student er dette ord jeg som oftest ikke makter å si

Hvorfor er det så viktig å installere «smartmålere» i alle norske hjem? Jo, det er mer rasjonelt for nettleverandørene, og vi forbrukere slipper å måtte lese av strømmen selv. Er disse fordelene vektige nok til å innføre en tvungen utplassering av nye kilder til elektromagnetisk stråling? Tja, det kommer an på hvem man tror på og om man tilhører den gruppen som får plager med helsa.

Datatilsynet er skeptisk av helt andre grunner. De nye målerne samler inn sensitiv informasjon som kan brukes til overvåkning, kriminalitet og markedsføring.

Vi har for lengst gjort oss avhengige av stadig flere trådløse dingser. Nå kommer smartmålerne i tillegg. Verken helsemyndighetene, strålevernet eller kraftbransjen tror advarslene har noe for seg. Som uvitende innbygger må jeg enten velge å stole på at autoritetene har rett, eller søke om å slippe smartmåler, kaste ut wifi’en og ellers gjøre det jeg kan for å unngå unødig stråling.

Bekymring er også helseskadelig, så det er liten tvil om hva som er den enkleste løsningen.

Hør våre kommentatorer snakke om Sylvi Listhaug, mistillitsforslag og beklagelser

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter