Rollemodeller: En kan mislike det de står for politisk, men som kvinnelige forbilder er Erna Solberg, Trine Skei Grande og Siv Jensen unike på hvert sitt vis. 

Norges tre mektigste gjør det enklere å være kvinne

En kan mislike politikken deres, men som kvinnelige forbilder er de virkelig verdt en fest.

På en dag som 8. mars må det være lov å suge litt på karamellen også. Da den nye regjeringa kom ut på slottsplassen i januar, gjorde nesten ingen et poeng ut av at Norges tre viktigste politikere er kvinner. Tar vi også med utenriksminister Ine Eriksen Søreide, er det fire. Hvorfor dette så sjelden trekkes fram som en seier i feministkretser, kan man bare spekulere i. Kanskje er det et sunnhetstegn at det knapt nevnes. I dag vil jeg likevel la politikk være politikk og heller se på dem som rollemodeller. Det er ganske kult at Norge ledes av tre kvinner som virkelig utvider rommet for hvordan kvinner skal være og oppføre seg.

Helt uavhengig av hva man synes om politikken, er statsminister Erna Solberg et befriende forbilde. Jeg kommer ikke på et menneske som ser ut til å ta seg selv mindre høytidelig enn vår statsminister. Der vi andre ville stressa oss ihjel med vask og styling dersom vi hadde fått en fotograf inn i huset, viser hun uten blygsel fram sitt smårotete hjem. Bildene hun selv legger ut på sosiale medier av seg selv har verken vært gjennom filter eller nøye utvelgelse. Om det er fra skøytebanen, med bustete hår eller i trang kjeledress, så vitner det om et menneske som er svært trygg på seg selv. For en gave!

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Tilværelsens uutholdelige perfekthet

Den politiske karrieren har også vært en slags askepotthistorie, og da tenker jeg ikke på prinsen. Hun var den nerdete, grå musa som få trodde kunne nå helt til topps. Nå snakker hun med største selvfølge om mensen på talerstolen i FN. Den røde tråden er at hun aldri har brydd seg nevneverdig om hva andre synes om henne. Det er en misunnelsesverdig egenskap mange av dagens unge (og eldre) kvinner kunne hatt mye å lære av.

Trine Skei Grande har som venstreleder og kulturminister fått en svært sentral maktposisjon. At lille Venstre har fått så mye innflytelse kan man sikkert mene mye om, og det gjør folk åpenbart. Få er mer utsatt for hets og stygge kommentarer enn Skei Grande. Hun får åpenbart fram det verste i mange, som bare må få det ut gjennom tastaturet. Hvis man googler navnet hennes kommer «vekt» opp som første alternativ. Hver dag får hun trakasserende meldinger fra ukjente, på epost, sms og i kommentarfeltene. Skjermdumper av meldinger og kommentarer hun har fått, er så ufyselige at man nesten ikke tror det en ser. I vinter ble en mann dømt til 60 dagers fengsel for drapstrusler mot venstrelederen. Hun måtte selv vitne i retten.

Hør Adresseavisens kommentatorer i podkasten OmAdressert

Hvordan hun holder det ut, kan en saktens lure på. Der de fleste ville lagt seg under dyna i møte med stygg hets, tar Skei Grande skjeen i en annen hånd. Hun ringer gjerne opp de groveste hetserne og ber dem lese opp det de har skrevet for henne. Da er det gjerne en noe spak person hun møter i den andre enden. Den styrken hun møter motstand med, er rett og slett imponerende. Og ganske inspirerende.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Det finnes ikke piller mot dårlig oppførsel

Siv Jensen har vært finansminister i fire år og partileder i snart 12. Hun kom neppe til dekket bord som kvinnelig leder da hun tok over som «formann» i partiet etter Carl I. Hagen. Ikke mange kvinner hadde tråkket opp veien før henne.

Som enslig, voksen kvinne blir Siv Jensen til stadighet konfrontert med rykter og spørsmål om sitt privatliv. Hvorfor hun ikke har mann? Hvorfor hun ikke har barn? Det har stadig svirret rykter om at hun egentlig er lesbisk, og i valgkampen ble hun spurt om sin seksuelle legning i et program på TV2. – Jeg er en uredd person. Hvis jeg var lesbisk, hadde jeg kommet ut av skapet, svarte Frp-lederen da. Det er ganske forstemmende at hun til stadighet må svare på slikt fordi hun ikke passer inn i A4-formatet, med hus og mann og barn. Det sier noe om hvor fastgrodde stereotypiene fortsatt er. Forhåpentligvis har finansministeren banet vei for andre også her.

LES FLERE KOMMENTARER FRA TONE SOFIE AGLEN HER

Folk må gjerne mislike det de står for politisk, men som kvinnelige forbilder er det grunn til å være litt stolt. Så rause kan vi vel tillate oss å være på en dag som dette?