Er det så farlig om jenter får komplimenter for kjolen når de kommer i barnehagen?

For noen år siden skapte det overskrifter da en barnehage forbød personalet å gi komplimenter for barnas klær. Læreren skulle ikke si «så fin du er i dag» til jenter som hadde tatt på seg kjole, i et forsøk på å dempe kjønnsstereotypiene.

I en verden der prinsesse- og superheltkulturen gjennomsyrer det meste, er det sikkert klokt at barnehagen ikke blir en catwalk. Likevel, det blir litt drøyt å ignorere jenter som ønsker oppmerksomhet for et nytt skjørt, sier en mannlig pedagog i barnehagen til døtrene mine. Alle trenger å bli sett, selv om det dreier seg om typiske jente- eller gutteting.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Dårlige damer på alle kanter

Jentene må imidlertid smøre seg med tålmodighet på akkurat det punktet. I barnehagen er det nemlig flere mannlige ansatte, og det kan som kjent ta dagevis før en mann legger merke til at en kvinne har vært hos frisøren eller kjøpt et nytt antrekk. Om de i det hele tatt registrerer det.

Nå er neppe de kvinnelige ansatte mer opptatt av tyllkjoler og neglelakk enn mennene. Likevel er en bedre kjønnsbalanse et gode på alle arbeidsplasser. I dag er det bare ni prosent menn i barnehagene. En fersk forskningsstudie fra Statistisk sentralbyrå viser at barn i barnehager med høy andel mannlig ansatte gjør det bedre på språk- og regnetester i småskolen. En forklaring kan være at mannlige ansatte samhandler med barna på en annen måte enn kvinnelige ansatte. Selv om menn trolig går i mange av de samme fallgruvene når det gjelder å forsterke stereotypiene, er det sannsynlig at de bidrar til mer mangfold og likestilling.

LES BAKGRUNN: Gutter får mer oppmerksomhet, jenter får mer ansvar

Men foreldre har kanskje det største ansvaret. Vi har stor påvirkningskraft gjennom det vi gjør og sier til ungene i det daglige. I tillegg arver de også våre personlighetstrekk og tilbøyeligheter. Sårbarhet og selvbilder går i arv.

Det er viktig å fortelle jenter at de har akkurat de samme mulighetene og rettighetene som gutter. Like viktig er det å være en god rollemodell, være klar over hvilken «pakke» du serverer ungene i hverdagen.

En kollega fikk meg til å tenke over akkurat det. Vi sto ved kaffemaskinen og snakket om hvilke typer barna våre er. Jeg fortalte kollegaen at jeg var litt overrasket over min egen femåring. På den ene siden er hun en motorisk velutviklet Pippi-type som klatrer høyest i trærne, samtidig er hun ganske opptatt av klær og sminke. Lurer på hvor det kommer fra? Da svarte kollegaen min tørt: «Hun er jo akkurat sånn som deg».

LES OGSÅ KOMMENTAREN: En kollega lærte meg et triks som kunne dempe overdreven respekt for sånne typer

Selvsagt. Mens jeg tenker at mitt «jeg» er jobb, bøker og friluftsliv, legger hun merke til andre ting. Hun kommenterer gjerne at mamma jåler seg til med lipgloss og øredobber før hun drar på jobb. Men er det krise? På 80-tallet var det mange politisk korrekte mødre som nektet døtrene Barbiedokke. De syntes dokka var et forferdelig idol. Selv om jeg ikke kan snakke for alle Barbie-eiere, tror jeg neppe dokka har hatt betydelig innflytelse. Det hadde nok vært verre om mødrene våre hadde vært «helt Barbie».