Hvem av oss er ikke opptatt av å være friske, leve lenge og ha en god helse? Men hva er vi egentlig villige til å ofre av tid, tanker og penger for å investere i det vi håper blir et «evig liv»? Stadig mer, ser det ut til.

På mitt og på andres legekontor møter vi ofte mennesker som kommer for å forsikre seg. De trenger ikke alltid ha et symptom, smerter eller en sykdom. En del av dem ønsker seg en «helsjekk», uten at verken de eller jeg egentlig vet hva det betyr. De kommer rett og slett fordi de er engstelige for å være syke, eller å bli syke. Noen ganger har de rett; vi avdekker noe som gjør at de trenger medisiner eller behandling fordi har blitt syke, eller har risiko for å bli det. Men hva med alle de andre? De som ikke har noen åpenbar grunn til å bli undersøkt, screenet eller bildediagnostisert i alle bauger og kanter, selv om de ønsker og kanskje krever det? Hvordan får vi dem til å kjenne seg friske og ved god helse, slik at de slipper å bruke så mye av tiden sin til å bekymre seg for en gang å bli syk? Tegn i tiden viser at vi langt fra lykkes helt, vi som er fagfolk. Får de ikke det de ønsker seg på legekontoret vårt, etter at vi har gjort det vi mener er nødvendig, er det jo bare å bla opp, og kjøpe seg en ultralydundersøkelse, bestille en test eller tre på nettet, og få tatt et EKG på hjørnet, for å sette det litt på spissen. Og helsemyndighetene henger seg også på «risikojakten», med stadig flere tester og sjekker som skal oppdage ikke bare sykdom, men mulig risiko for det en gang i fremtiden.

LES OGSÅ: Han gjorde som halvparten av politikollegene. Pensjonerte seg da han var 57 år. Det kan det bli slutt på.

For mange år siden skrev den amerikanske legen Clifton Meador artikkelen «The last Well person» i det anerkjente tidsskriftet New England Journal of Medicine. Essensen her er at det snart ikke er mulig å treffe en person som ikke har en eller annen plage eller lidelse. Fordi man nå kan sjekke og undersøke alskens av kroppens små og store rariteter, er det alltids en mulighet for å finne et eller annet som ikke er helt normalt, ut fra de normgitte målene vi har. Men trenger man å være syk eller ikke frisk for det? Selv om blodprosenten er litt lav, prostataen litt stor eller kolesterolet litt høyt?

LES OGSÅ: Influensa har slått ut søppelkjørerne

Dette leder oss til å tenke litt over hva det vil si å være frisk og hva det er å ha god helse, og hvordan vi definerer oss selv. En stadig søken etter å finne verdier eller måle enda flere funksjoner som sier oss noe om vår helsetilstand nå, eller om noen år, er etter min mening en kamp som kan gjøre oss bare sykere, og forringe livskvaliteten vår, når vi først har muligheten til å leve. Det er ingen som kan fortelle oss at vi er komplett friske. Det er oftest like vanskelig å si oss om vi får, eller når vi får en sykdom, eller dør for den del. Vi som har levd en stund vet jo egentlig dette; at til og med døden kan ramme helt blindt, til og med hos dem som både spiste tran daglig, syklet Birken og spiste seg passe mett hver dag. Livet er og blir et usikkert prosjekt. Å tåle å stå i den usikkerheten, og fortsatt la livet utfolde seg, det er både selve utfordringen og selve meningen med det å leve!

LES OGSÅ: De er farligere enn atombomben

Selv om vi betaler flere tusen kroner for å høre at «alt» så bra ut på ultralyden vi tar av kroppen, så er det i beste fall en grov overdrivelse. Det er også en usannhet, fordi det aldri er mulig å undersøke «alt», verken med ultralyd, MR eller en blodprøve. Dessuten så er det bare et øyeblikksbilde; hvem vet hva som skjer om en måned, eller et år?

LES OGSÅ: Når shopping er kjærlighet

Jeg har reflektert en del over de jeg møter, enten som privatperson eller som lege. Ikke så sjelden er det like gjerne dem med reell grunn til å definere seg som syke, som utstråler en positiv livsglede og som ser på seg selv som ganske friske. De er så heldige å ha evnen til å fokusere på de tingene og livshendelsene som gir dem en god helseopplevelse og dermed også et mer bekymringsfritt liv. De dveler ikke så mye på alt de allikevel ikke kan gjøre så mye med. En av nøklene til å ha en god livskvalitet er å klare å leve med både lidelse og risiko som en del av selve livet, og å ha det bra med det!

Kari Løvendahl Mogstad