Jeg føler meg dum og verre skal det bli. Robotenes inntog ydmyker og skremmer.

Det er nå det tar av. 2018 er året da utviklingen av kunstig intelligens vil skyte enda større fart og flytte nye grenser. Den som vil henge med skal jaggu stå tidlig opp om morgenen.

LES OGSÅ: Gjør talestyrte dingser oss til drittsekker?

Selv Magnus Carlsen, verdens skarpeste hjerne i sjakk må føle seg litt dum. Han som slår alle de superhjernene rundt sjakkbrettet, er sjanseløs på å vinne ett av hundre parti mot en avansert sjakkrobot. Slik er det på alle områder. Roboten som er programmert med Johann Sebastian Bachs komplekse estetikk, kan produsere komposisjoner som overgår den gamle mesteren. En dag blir Melodi Grand Prix en konkurranse mellom datamaskiner. Bare vent og se!

Allerede i dag brukes roboter til å gjøre journalistisk arbeid. 650 fotballreferater er skrevet fra norske fotballkamper. Spådommen går på at kunstig intelligens vil skrive de mest leste skjønnlitterære bøkene. Det som er helt sikkert er at datamaskiner vil ta over varetransport og avløse bonden i traktorsetet når åkeren skal pløyes.

Mye av denne galopperende utviklingen har flest positive sider, men når jeg hører at jeg kan bli operert av en maskin på sykehuset, får jeg angst.

På den annen side kan maskinene hjelpe legene å stille raskere og mer presise diagnoser. Roboten setter sammen tilgjengelig informasjon raskere og kommer med et presist svar. Nederlandske forskere har utviklet programvare som kan avsløre sykdommen Alzheimer på et tidlig stadium. Roboter kan også brukes til å oppdage kreft.

I løpet av de neste 50 årene kan maskinene gjøre nesten alt vi kan, og de kan gjøre det bedre og billigere. Vi blir overflødiggjort av kunstig intelligens. Positivt eller negativt? Vi får masse fritid til å gjøre det vi har lyst til, men hvis maskinene tar jobbene våre og overgår oss i alt, hva skal vi gjøre for å få et meningsfylt liv som gir oss selvrespekt?

Et ferskt eksempel. Orkdal vant kampen om kyllingfabrikken og de 300 verdifulle arbeidsplassene. Spørsmålet er hvor mange hender som trengs når robotene flytter inn. Dette er en typisk produksjon der menneskelig arbeidskraft kan erstattes.

Roboter mangler evnen til å vise følelser og empati, vil du kanskje innvende. Ikke vær så sikker på det! Allerede i dag lages roboter som kan tolke ansiktsuttrykk, stemmeleie, ordbruk og kroppsspråk. De kan gjenkjenne følelser og tilpasse adferden sin til vårt humør. Snart kommer den medgjørlige sexroboten på markedet for den som er lei av å krangle med samboeren.

Jeg merker at jeg skriver og tenker «vi og de andre» - et typisk tegn på fordommer. Hadde «de» vært mennesker av en annen hudfarge, ville jeg raskt blitt stemplet som rasist. Fremmedfrykten ledsager utviklingen av kunstig intelligens som skal hjelpe oss i hverdagen. Her finnes en åpenbar konflikt basert på mistro og usikkerhet til alt dette nye.

Jeg håper dette blir unntaket der mennesket dyrker fordommer og lytter til skremselspropagandaen. Klokere hjerner enn min ser utfordringen. Ingen har advart tydeligere enn Tesla-gründeren Elon Musk: Robotene er en større trussel mot menneskeheten enn atombomben, sier han. Andre fremsynte mennesker som Bill Gates og Stephen Hawking frykter mennesket mister kontrollen.

Kultfilmene Blade Runner fra tidlig 80-tall spilte på utfordringene med å skille mellom roboter og mennesker etter som robotene blir stadig mer raffinerte. Gi oss et par tiår til så kan det som syntes fjernt og uvirkelig, bli skremmende virkelighetsnært!

Er det mulig å stoppe utvikling-en? Når store konserner konkurrerer om å lede an i kappløpet for å høste profitten, kan det bli vanskelig å nå frem med advarsler. Vi er allerede der at roboter lærer selv. Om noen tiår vil de være millioner med superintelligens koblet i nettverk. Da begynner skrekkvisjonene fra science fiction-verdenen å bli farlig reell. Jo, vi kan programmere inn en bryter som slår av strømmen, men hva skjer om roboten er så smart at den blokkerer bryteren i selvforsvar?

Normale menneskers IQ ligger mellom 70 og 130. Snart lages computere som har IQ på 10000. Tør vi stole på at en som er 100 ganger smartere vil adlyde oss?

Når en kunstig intelligens slippes løs, er det ingenting som kan stoppe den. Skeptikerne, og jeg er en av dem, frykter den dagen kommer da computernes intelligens er så utviklet at vi ikke lenger kan tøyle dem.

Vart du skræmt no?

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter