«Jeg har gjort noe dumt. Det kostet meg 18000 kroner.» En venn med kontroll på livet og knallsterk CV, betrodde meg hoderystende en tabbe han gjorde i høst.

Det var bare et enkelt trykk for å oppdatere kredittinfoen på det han trodde var Netflix, som utløste utbetalinger på til sammen 18000 kroner. Det kunne blitt dyrere om han ikke ganske raskt hadde fått en uggen følelse og sperret kredittkortet og dermed stoppet transaksjonene. Nå har han klaget til finansklagenemda. Det er små mulig-heter for å få igjen pengene som ble overført til en konto sør i Europa. Han er ikke den første, og vil ikke bli den siste, som blir lurt på nettet. I 2018 vil stadig flere av oss oppleve nettsvindel.

LES OGSÅ: Digitale gevinster av kommunereformen

Sjansen for at du åpnet en julegave som er handlet via internett er stor. Vi nordmenn handler nemlig mest på nett av våre nordiske søstre. Kanskje ikke så rart. Norge er et høytillitssamfunn. Vi har lave gjerder. Vi tør å la staten passe oljeformuen vår. Vi er ikke redde for å sette babyen alene ute i barnevogna. Vi stoler på folk rundt oss. Vi har tillit til myndighetene og vi har tillit til hverandre. Dette har en utrolig verdi for oss. Det gir oss et behagelig sosialt samfunn, samtidig med at det også sparer oss for enorme økonomiske summer. Det gjør oss mer effektive samtidig som vi slipper unna en haug med kontrolltiltak. Det gjør også at de fleste av oss er uredde når vi bruker og handler på internett.

Vi må lære oss at det som skjer på nett her hjemme og internasjonalt nødvendigvis ikke er redelig, og da snakker vi om mer enn fake news. Ifølge Forbrukerombudet står utenlandske svindlere i kø for å lure godtroende nordmenn, og kreativiteten er stor. Nettsvindlere blir stadig flinkere til å etterligne populære merkevarer. Seks av to nordmenn har mottatt falske e-poster eller SMS fra en bank eller kjente butikk-kjeder. En mengde falske nettbutikker, eller nettauksjoner vil selge kvalitetsprodukter til en rimelig pris, men de vil sannsynligvis ikke sende deg noen ting, i beste fall falske produkt. Microsoft-, Netflix- eller iPhone-operatøren som ringer og forteller at det er oppdaget en sikkerhetsrisiko på ditt abonnement, får deg til å åpne en nettside som gir fri inngang til din personlige PC, eller tilgang til dine betalingsopplysninger. I begge tilfeller tappes kontoen din for penger.

Les også Tone Sofie Aglens kommentar: Dystert langtidsvarsel for kommunene

Dersom vi trodde 2017 var et ille år for nettsvindel, hacking og dataangrep så blir 2018, ifølge magasinet Computerworld, enda verre. Nye metoder og strategier er under utvikling av hackere, for å ramme deg og utstyret ditt. I 2018 vil sannsynligvis flere av de nye digitale enhetene bli angrepet. Der det ennå ikke er gode nok sikkerhetssystemer.

I tillegg vil vi i større grad oppleve at hackere leies inn for å ramme politiske motstandere eller for at en bedrift skal vinne markedskonkurransen. I vår ble 150 land og 23 000 datamaskiner, som brukte Microsoft software, angrepet av WannaCry. Et dataangrepet som ifølge USA ble utført av Nord-Korea. Moderne krig vil ikke bare handle om harde militære våpen. Cyber-angrep vil bli vanligere og vanligere.

Les også reportasjen: Hjemme hos en ordfører

Tillit tar lang tid å bygge opp, men kort tid å bryte ned. Brytes tillit vil vi begynne å agere annerledes enn hva vi ellers ville ha gjort. Norge er av de mest digitaliserte samfunn i verden. Sikkerhet og tillit på internett er grunnleggende for vår digitale hverdag, og det er grunnleggende for utviklingen av nye tjenester på nettet. Det norske internettdomenet .no er i verdenstoppen i andel sikrede domener. Dette betyr at svindlere som prøver å hacke din maskin inn mot falske svindelsider ikke vil lykkes. I 2018 vil norsk politi endelig få et nasjonalt cybersenter, som skal bidra til å oppdage kriminalitet på nettet og styrke vår datasikkerhet. Politidirektoratets ambisjon er at senteret skal beskytte Norge mot dataangrep. Samtidig må hver enkelt av oss være oppmerksomme. Til lykke med det nye året.

heidi.fossland@gmail.com

(styremedlem i Norid AS – Forvalter av det norske toppdomenet .no)