Rikdom: Oljen i Nordsjøen er noe av grunnlaget for norsk rikdom. Bildet er fra Ekofiskfeltet og er tatt på midten av 70-tallet. 

Vår norske rikdom forplikter

Norge er et av verdens beste land å leve i. Nordmenn er til og med et av verdens lykkeligste folk. Vi kan feire jul i tilfredshet – samtidig som vi må passe oss så vi ikke blir selvtilfredse.

Når julestria er unnagjort og vi kan sette oss ned og feire, er det tid for å heve blikket. Da vil nok de aller fleste være enige med oss i at vi har det usedvanlig godt i Norge. I den daglige nyhetsstrømmen virker det kanskje ikke slik, for vi i mediene er opptatt av konflikter. Det ligger i pressens natur å skrive om det uvanlige, ikke om det som er normalt.

LES OGSÅ: Oljefondet innleder klimasamarbeid

Det er ingen nyhet at samfunnsmaskineriet går sin gang og at det aller meste fungerer godt. Det er når det skjer noe uvanlig, når det oppstår konflikter, når det avdekkes kritikkverdige forhold, at skoler, helsevesen og andre institusjoner får oppslag i mediene. Vi skriver om kriminalitet, ikke om den fred og lovlydighet som stort sett preger landet vårt. Det er vår oppgave å ha et kritisk blikk på dem som sitter med makta.

Mediebildet kan derfor tyde på at vi lever i urolige tider. Slik er det ikke. Norge er ikke bare et rikt og lykkelig, men også et harmonisk land. Sammenliknet med de aller fleste andre land, er konfliktene i Norge svært små.

LES OGSÅ SIGNERT: Kriminaliteten går faktisk ned

Økonomien er god. Etter en periode med fallende oljepris, peker pilene i riktig retning. De fleste, særlig barnefamiliene, fikk riktignok en nedgang i reallønna i 2016, men velstanden er fortsatt skyhøy. Det store problemet er at vi har for mange og får stadig flere fattige barn. Mens de fleste av oss kan feire jul i overdådighet, har mange familier en mer spartansk høytid i vente. Det må vi ikke glemme.

LES OGSÅ: Barnas triste nyheter

Vi må heller ikke glemme at rikdom fører forpliktelser med seg. Vi er et land i en verden full av problemer, og rikdommen vi sitter på, betyr at vi må bidra der vi kan. Samtidig med at vi nyter en velfortjent juleferie, kan vi ha noen tanker fra Ibsens «Peer Gynt» i bakhodet: Forskjellen på et menneske og et troll, er at mennesket er seg selv. Trollet er seg selv nok.

Vi ønsker alle våre lesere ei riktig god jul.