Verden er helt sikkert blitt mye bedre enn den var for ett år siden. Det skyldes at vi har en utrolig evne til å løse problemer når de oppstår. Vi er omstillingsdyktige når vi må.

Hvert år pleier jeg å sjekke hvordan verden har utviklet seg siden sist. Jeg har ikke gjort det denne gangen, men er likevel ikke i tvil om konklusjonen.

Det skyldes legen og faktaformidleren Hans Rosling og hans Gapminder Foundation. Dessverre døde Rosling sist vinter, men hans formidling lever videre. Han viste at verden blir bedre år for år, men at vi har store problemer som må løses.

La oss ta noe av det som har mer enn bekymret oss i år, så blir vi ferdig med det i denne omgang. Det er nok å velge i: Trump, Syria, Nord-Korea, flyktningkrise, ekstremvær og formen til Petter Northug – og sikkert mye mer.

Les også kronikken:  Et klekkeri for nye næringer

Jeg har spurt noen i min krets om hva som er det beste som har skjedd i 2017. Det ble mange flakkende blikk og stor usikkerhet om svaret.

«Har det egentlig skjedd noe virkelig positivt i 2017?», var en reaksjon. Et annet var: «Nei, det var vanskelig å svare på». Er det rart det kan bli litt tungsinn i mørketida. En annen var av det optimistiske slaget, og sa at FN hadde bestemt seg for at det måtte bli slutt på å dumpe 15 tonn med plast i timen ut i havet.

Min første aksjon som ung miljøaktivist på begynnelsen av 70-tallet var utenfor Høyland forbruksforening i Sandnes. Vi ville ha slutt på plasten rundt alle matvarer og andre produkter. To generasjoner senere er det jo bra at alle fra FN til strandryddere har tatt plasten i egne hender. Det måtte noen grufulle bilder til før det tok av. I Malvik har en velforening på eget initiativ bestemt seg for å bygge ballbinge uten den skadelige plasten. Hvis ikke det er positivt, vet ikke jeg.

Les også denne kommentaren av Torgeir Anda: Utenfor fellesskapet

Tittelen på denne kommentaren er ikke min. Det er en sak fra Dagens Næringslivs Gaselle-serie, der de presenterer de bedriftene i landet med størst vekst.

I Trøndelag har det vært en formidabel vekst i oppdrettsnæringen. Det er i utgangspunktet bra, det viser Adresseavisens serie om «Trøndelag redder verden». Men vi vet alle at lus, rømming og forurensing er store problemer for næringen. Det er her bedriften Letsea kommer inn. De har økt omsetningen fra 24 millioner til 333 millioner på fire år. Hva skyldes det? Jo, de renser fisken for lus.

Når det oppstår et stort problem, dukker det alltid opp noen som løser problemet. Salmar har fått den første store havmerden på plass, bygd på teknologi fra oljeindustrien. Hvis ikke det er positivt, vet ikke jeg. Nå må næringen løse problemene med transporten slik at vi ikke får enda flere trailere på veiene. Det klarer sikkert den lønnsomme næringen også.

Opptatt av debatt? Les: Dyr som skal dø på torget, eller på tv og nett, blir middelaldersk blodsirkus

Trøndelag skal bli fremst på elektriske ferjer og selvstyrte båter. De første ferjene er alle levert. En av dem på strekningen Lote-Anda, men det er helt tilfeldig.

Nå skal Siemens satse stort på batteri i Trondheim for bruk i båter. Den offensive ledelsen sier til beslutningstakere at de må si når det skal gjennomføres, så skal de levere. Siemens er en av bedriftene som har denne eventyrlige evnen til å tenke nytt og gjennomføre omstilling.

Tradisjonsrike Reinertsen gikk over ende tidligere i år, mest som følge av oljenedturen. Nå er Reinertsen i gang med et stort prosjekt for å produsere hydrogen.

Mer debatt: Jeg blir så innmari hoppende irritert over valget av musikk i jula

Sist uke hørte jeg sjefen på Betania i Malvik. Den meget kompetente ideelle omsorgsaktøren hadde mistet en tredjedel av omsetningen. Det var et skikkelig slag i trynet. Sist uke fikk de en ny, men mindre, kontrakt. Nå skal Betania ekspandere igjen og presentere nye tilbud innen helse og omsorg. Hvis ikke dette er positivt, vet ikke jeg.

Kanskje du ikke synes at disse sakene er store nok, og tiltakene drastiske nok? Et referat fra det siste møtet om klima i Paris kan hjelpe. Nå er det markedet, ikke politikerne, som sørger for at prisen på å slippe ut CO₂ blir på et nivå som gjør at utslippene går ned. Politikerne må stille kravet, de private aktørene må gjennomføre det. Nå går det internasjonale finansmiljøet foran, sikkert fordi de ser det er lønnsomt.

Det kunne selvfølgelig vært mye bedre, men det er lov å glede seg over alt det positive- i alle fall en gang i året. Arbeidsledigheten går ned og sysselsettingsgraden opp. Det er fornying, nyskaping og omstilling. Vi har fått #meetoo, et samlet Trøndelag, en ny skistjerne – og Liverpool har fått en toppscorer. Hvis ikke det er positivt, vet ikke jeg.

Hør våre kommentatorer og gjest Mats Ramo snakke om Venstre, polititsk krangel og trøndersk kultur

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter