Det er ikke bare nedrig å klå på kvinner som ikke er interessert. Det er også stakkarslig.

Ja, visst kan det oppleves som et overgrep når en mann tafser på deg, enten du er på jobb, på fest, eller i andre sammenhenger. #metoo-kampanjen om seksuell trakassering har åpnet øynene til mange. Uønsket seksuell oppmerksomhet er mye mer utbredt enn mange sier de har vært klar over.

I bransje etter bransje har kvinner stått frem og sagt at nå får det være nok. Innen kultur- og mediebransjen har kvinner opplevd ukulturen. Også i akademiske kretser finnes det flere ukultiverte menn enn man skulle tro.

Les også: - Måtte advare unge kvinner mot klåfingret partifelle

Nå sier sjefene ved blant annet teatre og universiteter at omfanget av seksuell trakassering ved deres institusjoner skal kartlegges. Det er bra.

Men det hjelper lite hvis det ikke blir gjort noe med problemet. Det gjelder enten den skyldige er akademiker, politiker, pressemann, musiker, filmregissør eller beruset bargjest.

Det som ennå mangler, er at kvinner i andre deler av samfunnslivet kommer med sine historier. For det er neppe slik at menn i privat næringsliv er så veldig mye bedre når det gjelder nedlatende oppførsel mot kvinner enn «kulturelle», intellektuelle eller fulle menn.

Les også: Seksuell trakassering i utøvende musikkutdanning

Det er ikke lett å kvitte seg med en gammel, slitesterk og inngrodd kultur som sier at kvinner er fritt vilt. Den blomstrer særlig der hvor det er skjeve maktforhold mellom kvinner og menn. Om det blir mindre tafsing og klåing i mer likestilte miljøer, er jeg usikker på. Men vi kan jo håpe, og slik sett er kanskje utviklingen på en rekke arbeidsplasser i kvinnenes favør.

For nå blir jo også kvinner sjefer og inntar den ene mannsbastionen etter den andre. Har noen hørt om sjefskvinner som har klådd på menn lavere i hierarkiet?

Jeg nevnte at det er stakkarslig å klå på kvinner som ikke ønsker seksuell oppmerksomhet. Men i slike settinger er det vel kvinnene som er stakkarene? Ja, de er ofre. Men de som virkelig er ynkelige, er de som ikke skjønner hvor grensen mellom hyggelig og helt akseptabel sjekking, og uønskede tilnærminger går.

Opptatt av debatt? Les: Kjære julebordsgjest; servitører, resepsjonister, kokker og renholdere er ikke på menyen

Den grensen er ikke markert med røde streker eller piggtråd. Men folk med velutviklede sosiale antenner, evne til å ta imot signaler og regulere oppførselen sin etter det, er i stand til å skjønne når interessen ikke er gjengjeldt. Den som ikke tar et nei for et nei, er ikke bare en sosialt ubegavet person, men kan også ende opp som kriminell overgriper.

Lenge før den kommersialiserte sexfikseringen ble unge kvinner utsatt for uønsket sexpress fra det annet kjønn. Da jenter og unge kvinner begynte å gjøre opprør mot trange kjønnsroller på 1970-tallet, ble deres kamp for seksuell frihet ofte brukt imot dem.

De fleste mener dette var et fremskritt, for både kvinner og menn. Men det fantes stakkarslige karer også den gangen, menn med et forkvaklet kvinnesyn som utnyttet den seksuelle frigjøringen. Det var ikke alle som skjønte at selv om man kjempet for likestilling og til og med brukte p-pillen, kunne det rett og slett hende at jenta ikke var interessert i sex.

Mer debatt: Mange reklamer er så frastøtende at man skrur ned lyden og bygger opp hat

«Du er vel frigjort», var en hersketeknikk mange unge menn, inkludert «myke» og radikale brukte overfor unge kvinner som ikke ville bli med på leken. Dette var også en form for trakassering som nok fortsatt er noe unge, presumptivt likestilte jenter opplever.

Noe av det mest forunderlige med #metoo-kampanjen er alle mennene som sier at dette var nytt for dem. Jeg tror rett og slett ikke på dem som sier det. Uønsket tafsing og klåing har forekommet lenge før en amerikansk filmskuespillerinne brøt lydmuren.

Noen menn sier de støtter kampanjen, og det er jo bra. De fleste menn jeg kjenner er skikkelige mannfolk som skjønner hvor grensa går. Det er de stakkarslige typene som tror de er maskuline når de klyper en damerumpe, som ødelegger, også for hederlige menn.

Vi trenger en #notme-kampanje av menn som ikke vil identifisere seg med en mannsrolle basert på trakassering av kvinner. Hvor er dere, karer?

siriwahlolsen@gmail.no

Hør våre kommentatorer snakke ulven på melkekartongene, statsbudsjettet, Peer Gynt og Petter Northug

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter