Fisk nytes best tilberedt ifølge vår kommentator. Her er en sildestim i blått hav. 

Ikke spis fisken rå

Sushi- og raw-trenden har gått altfor langt

En av ukas mest sjokkerende, om kuriøse, nyheter, er en fiskehistorie fra Dorset, England. Levende formidlet av blant andre The Guardian. En foreløpig anonym 28-åring overlevde med nød og neppe et forsøk på å late som han skulle spise en liten fisk han hadde fått.

Problemet var at fisken var levende, en Dover sole, sjøtunge eller smørflyndre på norsk. Mannen holdt den vesle fisken foran munnen som en spøk, men før han rakk å le, sprellet fisken seg løs og havnet i mannens munn, og blokkerte luftrøret. Det førte til at mannen etter hvert fikk hjertestans.

Slik ser fisken engelsmannen fikk i munnen ut. 

 

Livet til mannen ble reddet da ambulansepersonale etter seks forsøk klarte å fiske den ca. 14 cm lange fisken ut i én bit. Moralen i historien må være at man ikke bør leke med fangst og forsvarsløse skapninger, men også at fisk bør tilberedes før den spises.

Flere forskere hevder at et avgjørende steg i utviklingen av mennesket, var oppdagelsen av koking og steking av mat som kjøtt og fisk. Det gjorde maten lettere å fordøye og lagre, med komplekse proteiner som bidro til voksende hjerner.

For oss som synes sushi- og raw-trenden har gått altfor langt, er den tragikomiske fiskehistorien fra England en interessant påminnelse: Hadde alle våre forfedre spist som den uheldige engelskmannen spøkefullt la opp til, ville hjernene våre sannsynligvis vært mindre. Da ville den uheldige mannen neppe blitt reddet.

Les også kommentaren «Litt kjøtthau»