Nylig vedtok Trondheim bystyre å innføre et såkalt lobbyregister. Denne misforståtte åpenheten taper byens innbyggere på.

Lobbyvirksomhet er et vanskelig begrep. Selve ordet lobby har vi etter inngangshallen i det britiske parlamentet. Her kunne britene huke tak i parlaments-medlemmene og kanskje få solgt inn et godt argument eller to før voteringen startet.

I dag bruker vi ordet når enkeltpersoner eller grupper forsøker å påvirke offentlige myndighetspersoner. I praksis omfatter dette alt fra profesjonelle informasjonsrådgivere til engasjerte foreldre.

Les også: Derfor snudde Ap i saken om lobbyregister

Da jeg var folkevalgt ble jeg ofte kontaktet av folk som ønsket å argumentere for sitt syn i en sak. Det kunne være utbyggere som ønsket å bygge større, eller naboer som ville at det skulle bygges mindre. Andre ganger kunne det være pårør-ende som ønsket tiltak for demente, eller ungdommer som håpet å beholde fritidsklubben sin. Også representanter for fagforeninger og idrettens organisasjoner var hyppige gjester på rådhuset. Et åpent sinn og dårlig kaffe fikk de alle.

Lobbyisme er både legitimt og nødvendig for at politikere skal få tilstrekkelig informasjon til å treffe veloverveide beslutninger.

Problemet oppstår først når noen forsøker å påvirke beslutningstagere direkte eller indirekte gjennom å gi særlige fordeler for å oppnå et bestemt resultat. Da er vi over i noe ganske annet.

Fikk du med deg denne?: Jeg holdt på å sette brødskiva i vrangstrupen da jeg så at sang er fjernet fra skolens nye grunnlov

Og det var nettopp i forbindelse med avdekkingen av slike forhold at Arbeiderpartiet og Venstre fikk ideen om at alle som henvender seg til byens folkevalgte skulle skrives inn i et eget register.

Tanken bak er altså at denne typen registrering er et gode. Men er det egentlig det?

At utbyggere og profesjonelle aktører skriver seg inn i et register før de går trappene opp til politikerne på rådhuset, er neppe problematisk. De har stort sett en aktuell sak de ønsker å diskutere, og det er allerede åpenhet rundt at de ønsker å påvirke politikerne.

Les også Siri Wahl-Olsens Signert-kommentar: Hilsen fra en motvillig pensjonist

Men hva med andre som har noe på hjertet? Moren som ønsker hjelpetiltak for sin narkomane sønn; foreldrene som vil fortelle om datteren som mobbes på skolen; den ansatte på sykehjemmet som vil fortelle om uholdbare forhold på arbeidsplassen, men ikke tør varsle videre?

Også disse ønsker også å påvirke politikerne, men vil sannsynligvis vegre seg mot å skrive seg inn i et register som andre kan lese.

Sammenligner vi dette med erfaringer fra Datalagringsdirektivet som var et hett tema for noen år siden, ser vi hvilke effekter denne typen registreringer kan ha.

En tysk undersøkelse viste at bare vissheten om at myndig-hetene registrerte privatpersoners henvendelser på nett, gjorde at mange lot være å ta kontakt med for eksempel psykologer og hjelpetjenester.

Opptatt av debatt? Les også: Det er ingen tvil om at Wiseth har fått med seg det vesentlige

For når myndighetene – i dette tilfellet det politiske flertallet i Trondheim kommune – innfører nye registreringsordninger for innbyggerne, må dette veies opp mot innbyggernes rett til frimodig å kunne henvende seg til sin folkevalgte representant.

Høyres kommunalråd Ingrid Skjøtskift advarte mot å innføre et regelverk som svekket de folkevalgtes ombudsrolle. Sammen med representanter fra KrF, Frp og Senterpartiet pekte hun på viktigheten av at folkevalgte måtte være tilgjengelige for innbyggerne og at det skulle være en lav terskel for å ta kontakt.

Mer debatt: Sorry, det blir neppe busstilbud til hedersdamer på 97 år med rullator etter august 2019

Det må være kort avstand mellom innbyggerne og de folkevalgte, mente Skjøtskift, som understreket at dette var en forutsetning for et velfunger-ende demokrati.

Innføringen av et slikt register vil i realiteten kunne virke mot sin hensikt. Det er etter mitt skjønn et paradoks at en velment, men misforstått tanke om åpenhet i kombinasjon med et ønske om å «rydde opp» i enkeltsaker, har ført til at kommunen nå skal innføre et system som går mest ut over de svakeste.

merethe.ranum@outlook.com

Hør våre kommentatorer snakke om situasjonen etter valget, Oslo-pressens DAB-fortvilelse og regjeringens nikab-forslag

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter