En ny form for kriminalitet: Bildedeling kan utløse personlige tragedier for dem som er offer for dette. De som deler materiale av andre i en seksualisert situasjon, risikerer straff.  Foto: Illustrasjonsbilde/Shutterstock

Den farlige bildedelingen

Også din tenåring kan havne i retten etter «uskyldig» deling av bilder på Snapchat eller Facebook.

«Ida» var 16 år da hun hadde sex i fritimen. Gutten hun hadde sex med, filmet det hele og delte videoen med kompiser på Snapchat. Før neste skoletime begynte, var filmen spredt til flere på skolen. Og spredningen fortsatte, via sosiale medier ble den sendt fra telefon til telefon. Den var umulig å stoppe. Gutten ble senere dømt til fengsel i fem måneder for å ha delt filmen av «Ida». Han ble også idømt en bot og måtte betale oppreisning. Det har ikke hjulpet «Ida», som begynte å isolere seg, mistet venner og byttet skole. «Livet mitt ble ødelagt den tirsdagen», oppsummerer hun.

LES TANKESTREIF 19 år og nye joggesko

For selv om hun kunne ha fortrengt og glemt episoden hun gjerne skulle ha vært foruten, lever den videre på internett.

Det var Aftenposten som fredag publiserte historien om «Ida». Hun er bare en av flere norske ungdommer som er offer for deling av nakenbilder og videoer på sosiale medier. Jentene sliter psykisk, mens de som deler slikt materiale risikerer straff. Avisen har gransket i underkant av 20 dommer fra hele landet som er falt de siste 12 månedene, og både gutter og jenter er dømt.

Det som kommer fram i dommene, er bilder og filmer som er blitt delt på Snapchat, YouTube og Facebook. Materialet viser stupfulle jenter som masturberer eller kjærestepar som har sex på soverom eller bad, ofte på en fest. I flere tilfeller står festdeltagere rundt og ler. Bildene sirkulerer ute i cyberspace og kan i verste fall havne hos lovbrytere.

At ungdom har sex, er selvsagt ikke noe nytt. Men aldri før har det vært så lett å ta bilder av dem og dele. En gang for lenge siden, før sosiale medier eksisterte, kunne påfunn og sex i fylla gå under radaren. Det verste ble kanskje å baske med bondeangeren «dagen derpå», fortvilelsen over at du hadde gjort ting du overhodet ikke hadde planlagt. Det kunne være både pinlig og ekkelt å møte på skolen mandag morgen, men innen neste helg og neste fest var fadesen gjerne glemt. Om ikke av deg selv, så i hvert fall av omverdenen.

I dag kan den nye formen for kriminalitet utløse personlige tragedier. Trist nok er gjerne den første innskytelsen fra ansvarlige voksne at «nå må da ungdom lære å tenke på konsekvensene av slik dumskap». Men at ungdom mangler innsikt i konsekvenser, både når det kommer til en selv og andre, er intet nytt under solen. Hadde ungdom tenkt på rekkevidden av ymse påfunn, hadde de neppe grisekjørt på glatte fylkesveier eller overnattet på en benk på en togstasjon i Paris som 17-åring på interrail. Eller presset noen til sex. Jeg kan ikke huske at begrepet «konsekvenser» var en del av vokabularet da vi var tenåringer.

I stedet er det foreldre og skole som må lære ungdom å håndtere virkeligheten der ute. Foreldre må på et tidlig stadium ta opp temaet rundt middagsbordet: Uansett om det er en ubetenksom handling for å tøffe seg overfor kamerater eller om bildedelingen er et pressmiddel overfor jenter, er dette trakassering og en kriminell handling som kan ende opp i rettssystemet og torpedere en annen persons liv. Det er overhodet ikke greit.

LES KOMMENTAREN Klærne som deler Norge i to

Skolen må også i større grad sette seg inn i utfordringene som dagens unge møter. Støtet må settes inn tidligere enn i ungdomsskolen, da kan skaden allerede være skjedd. I dommene som Aftenposten har sett på, er den yngste av de fornærmede bare 13 år gammel. Det må åpenbart settes av mer enn et par timer med nettvett med tanke på hvor stor plass sosiale medier har i våre liv.

I en elevundersøkelse som TNS Gallup gjennomførte tidligere i vår, kommer det fram at de spurte ungdommene vil lære mer om grensesetting og overgrep enn infeksjoner og prevensjon i seksualundervisningen. Det sier noe om at skolen ikke har fanget opp et viktig tema.