Kreditering: MARIT BARDAL / INGRID MEISINGSET Foto: Scanpix/Arkiv

Game of Throndelag

Nå skjerpes kampen om jerntronen i nye, sammenslåtte Trøndelag. Winter is coming. Nå også til fylkeskommunen.

Sverd, drager, maktspill og kamp om jerntronen og de syv kongedømmer er ingredienser vi er blitt vant til i den populære tv-serien «Game of Thrones». Men vår hjemlige kamp om makta i nye Trøndelag står ikke noe tilbake for eventyret. Et nytt fylke betyr at det skal bli én av alt det i dag er to av: Fylkesordfører, komitéleder, gruppeleder og fylkesleder.

Selv ikke mer enn 20 heltidsstillinger til fordeling i det nye fylket er nok for å dempe gemyttene. Det ligger ikke i politikeres natur å trå til side og gi fra seg posisjoner uten sverdslag. Særlig ikke når nye Trøndelag blir en mye større og mektigere region å herske over. Litt mindre blod og hoderulling kanskje, men ikke mindre dramatikk, allianser, intriger og maktspill – på tvers av både partier og fylkesgrenser.

LES OGSÅ: Slik blir sjefsfordelingen i nye Trøndelag

Arbeiderpartiet er den mektigste klanen i både Nord- og Sør-Trøndelag. I sør heter kongen Tore O. Sandvik. I nord er det Anne Marit Mevassvik som regjerer. Begge har ønsket å bli Trøndelags første fylkesordfører. Sandvik har lenge hatt visjoner om et felles Trøndelag, men mistenkes for å være mer opptatt av Silicon Valley enn av Steinkjer. Mevassvik gis æren for at Trøndelag faktisk ble samlet, men i politikken kommer man ikke langt med heder og ære alene. Hun regnes ikke som en like sterk politisk strateg som sin kollega i sør.

Mange hadde håpet at et regjeringsskifte med noen fristende jobber i Oslo ville løse denne floken. Derfor har prosessen dratt ut i tid, til fortvilelse for alle andre enn Ap. Det er likevel ingenting mot fortvilelsen i Ap på valgkvelden da de måpende måtte se på at alle maktposisjonene de hadde drømt om, glapp.

Nå tror alle at Sandvik har fritt leide til jerntronen uten å så mye som å løfte sverdet. Spørsmålet er hvor stor makt Mevassvik kan få. Hun blir partiets gruppeleder, men er neppe fornøyd med det. Blir hun i tillegg fylkesleder, får hun en dobbeltrolle med mye makt, om enn med mindre pomp og prakt. Litt for mye makt, frykter søringene. Mevassviks lojale våpendragere Terje Sørvik og May Britt Lagesen, er aldri mer enn to skritt unna.

LES OGSÅ: Trøndelags nye fylkesordfører får én million i årslønn

Det jobbes iherdig med kandidater som kan stagge «villfolket» i nord. De står ikke uten sterke våpen. I sør har Arbeiderpartiet tre «drager» som vil vokte over Trondheims posisjon: Trondheimsordfører Rita Ottervik, superstrateg Rune Olsø og ikke minst den mektigste av dem alle, Trond Giske. Akkurat nå virker han å være mer opptatt av det store spillet i rikspolitikken enn av Trøndelag.

Senterpartiet, med den mektige steinkjerordfører Bjørn Arild Gram i spissen, vil aller helst regjere alene i nord, uten å ha noe med søringene å gjøre. Partiet vet like fullt å sikre seg makt der den finnes. Hold vennene dine nær deg, men fiendene enda nærmere, er det noe som heter. Derfor er det også Senterpartiet som får den nest mektigste posisjonen i fylket. Og i Sp er det aldri noen tvil om den reelle makta ligger i nord eller sør. Verdalingen Tomas Iver Hallem blir varaordfører, men et viktig verv drypper nok på skauningen Gunn Iversen Stokke også. En skal kjenne partiet dårlig for ikke å mistenke at de pønsker på veier til mer makt ved neste korsvei.

Heller ikke senterpartistene er forskånet for indre maktkamp. På Stjørdal hersker den uregjerlige småkongen Ivar Vigdenes. Han mener det er Stjørdal som er Trøndelags egentlige sentrum, og fører en liten borgerkrig for å gi hjembyen statusen han mener den fortjener. Nå har han alliert seg med høvdingene på Innherred for å utfordre Steinkjer-makta. Og bakom synger den alltid syngende Ola Borten Moe.

LES OGSÅ: Levanger, Verdal og Stjørdal danner regionråd

Mest blod har likevel flytt i Høyre. Den tidligere helse- og sosialsjefen Pål Sæther Eiden ble uforvarende kastet inn i rollen som fylkesordfører i nordfylket. Han overrasket alle med å gjøre en god jobb og har med sitt diplomatiske vesen klart å samle høyrefolk på tvers av fylkene. Men denne uka viste viknaværingen at han også har en beinhard side. Den hjemvendte Torhild Aarbergsbotten fikk ikke den velkomsten hun hadde ønsket seg etter to år i Stortingets ødemark. Eiden insisterte på å få med seg sin nye væpner Henrik Kierulf inn i fylkesutvalget, og Aarbergsbotten ble nådeløst skjøvet ut i kulden.

LES OGSÅ: Aarbergsbotten: - Jeg er fremdeles i sjokk

Men venneløs er hun ikke, i alle fall ikke utenfor sin egen fylkestingsgruppe. Tidligere trondheimsordfører Marvin Wiseth står nok en gang fram som hennes sterkeste våpendrager. En ildsprutende drage blir som en vennlig, gammel labrador å regne mot gammelordførerens bannbuller mot Eiden og Kierulf. Til og med renkespillet i Ap havner i skyggen av dette sverdslaget. Nå ligner partiet Høyre mest av alt på en slagmark.

Les hele Marvin Wiseths sterke reaksjon her

Men hva skjer med de tre dragene? Og hvem er egentlig den smarte dvergen som alle tror vinner til slutt? Det er bare å vente i spenning på neste episode av «Game of Throndelag».