Aksjon: Demonstranter fra den nazistiske organisasjonen Nordfront marsjerer i Göteborg. Hvor lenge skal vi tåle de som bruker ytringsfriheten til å skremme andre til taushet?, spør Fripenn-forfatteren.   Foto: Björn Larsson Rosvall-NTB scanpix

Hvitskjortene marsjerer

Selvsagt må folk få ytre seg, så lenge det bare er jøder, homoer og kvinner det går ut over.

Ytringsfriheten trumfer alt, blir det påstått. Den må få marsjere gjennom våre gater uten å bli hindret. Den må få bære faner med en norrøn rune som Waffen-SS og deres nynazistiske ætlinger har gjort til sin. Den må få kle seg i uniform og okkupere våre byrom. Den må få velge seg ut sårbare grupper og true med å knuse dem. Neste lørdag er det Yom Kippur, den helligste dagen i den jødiske kalender. Den lille gruppen av jøder i Umeå kommer ikke til å markere dagen slik de tenkte, da de for et år siden åpnet et beskjedent forsamlingslokale i byen. I april i år måtte de stenge igjen, etter hærverk og trusler fra stedets nynazister. Da Stockholmsavisene kom for å skrive om saken, var det ingen av jødene som våget å snakke.