Ett av de tre nye alternativene for NTNUs universitetsområde peker seg ut som atskillig mer akseptabelt enn de andre.

To av de tre alternativene for samlingen av NTNU som ble lagt fram mandag, må kunne karakteriseres som ytterliggående. Det ene forslaget innebærer en kraftig utbygging i Høyskoleparken, i områder trondheimspolitikerne ikke vil røre. Det andre lar parken ligge helt i fred, ved at man i stedet bygger ut NTNU sørover, fra Teknostallen og nedover Holtermannsveien.

Begge disse alternativene vil møte kraftig motbør, det ene på grunn av store inngrep i parken, det andre fordi en utbygging langt sørover trekker NTNUs tyngdepunkt lenger bort fra sentrum. Politikerne ønsker seg det motsatte, de vil ha mer universitetsvirksomhet på Kalvskinnet og gjerne i andre deler av Midtbyen.

En kraftig utbygging sørover vil nok heller ikke falle i smak i Kunnskapsdepartementet, som under immatrikuleringsdagen ga klar beskjed om at NTNUs skal få et nytt, kompakt campus ved å bygge vestover. Det er departementet som skal skaffe de nødvendige milliardene til prosjektet, og deres ord veier tungt.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Regjeringen griper inn i byutviklingen

Da ligger veien åpen for det som kalles alternativ 2. Det foreslår en mellomløsning; det bygges noe i parken, men kanskje ikke mer enn politikerne vil gå med på. Alternativet går inn for at det bygges i parkens randsoner langs Klæbuveien fra Døvekriken og nordover, og mellom Høyskoleveien og Christian Frederiks gate mot Grensen. Men forslaget går også ut på å bygge nytt langs vestsiden av Elgeseter gate fra Studentersamfundet og sørover, noe som kan vitalisere denne strekningen.

Felles for alle tre alternativene er at den store parkeringsplassen i Hesthagen blir bebygd. Det vil knapt noen protestere på.

LES OGSÅ: Regjeringen vil øke støtten til campus-planleggingen

Noen vil kanskje tenke konspiratorisk når de ser de tre forslagene: Når NTNU legger fram to ytterliggående alternativ og et kompromissforslag midt imellom, er det opplagt at de håper kompromisset vil få bred tilslutning. Men de tre alternativene er altså ikke forslag fra NTNUs ledelse eller styre. De viser tre ulike måter å tenke på som Koht arkitekter har kommet fram til.

De unge arkitektene i Koht vant idékonkurransen om nye NTNU på forsommeren med et forslag som en selvstendig jury mente var det beste. Politikerne mente det innebar en altfor omfattende bygging i Høyskoleparken, og NTNU-rektor Gunnar Bovim sa omtrent på samme tid at de ikke skal røre parken hvis politikerne ikke vil.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Full forvirring om bygging i parken

De tre nye alternativene tar prosessen et viktig skritt videre, siden byen og NTNU selv har fått noe mer konkret å forholde seg til. Men det er ingen grunn til at debattmøtene og høringsrundene i tida framover skal låse seg til de tre. Vi har bare fått presentert tre mulige tenkemåter. Det er alltid mulig å tenke annerledes. Mye mer tenkning må til før Trondheims største byutviklingssak i nyere tid blir avgjort.

Alternativ 2 foreslår en mellomløsning, det går inn for en moderat utbygging i Høyskoleparkens randsoner. Foto: Koht Arkitekter