Hatet mot Trine burde opprøre oss alle

Hva foregår i hodet på voksne folk som hetser kvinner for deres utseende? Hatet gjør meg både flau og sint.

Stygg. Feit. Dum. Jeg har blitt kalt alt dette på nett, men heldigvis ikke ofte. Det gjør likevel vondt. Hatefulle ord har en tendens til å bore seg inn under huden din. Venstreleder Trine Skei Grande har fått tykk hud etter hvert. Dessverre. Hets og sjikane er blitt en del av hennes hverdag. Hvis man googler Trine Skei Grande kommer «Trine Skei Grande vekt» opp som første alternativ. Hver dag får hun trakasserende meldinger fra ukjente, på epost, sms og i kommentarfeltene. Skjermdumper av meldinger og kommentarer hun har fått, er så ufyselige at man nesten ikke tror det en ser.

LES KOMMENTAREN: Bilbarna og Birken-foreldrene

Vi kan ikke lene oss tilbake og si at dette bare er noe som unntaksvis skjer. Denne uka måtte Adresseavisen stenge kommentarfeltet under en nyhetssak om Trine Skei Grandes valgkampturné i Trøndelag. Årsak: Noen følte en vanvittig trang til å vrenge ut av seg ufinheter om venstrelederens utseende. Og det er ikke sånn at det bare er anonyme nettroll som slår til i nattens mulm. Vi tillater ikke anonyme innlegg, men det er slett ikke noen garanti mot hets. Folk får seg til å skrive det utroligste, selv i dagslys og med fullt navn. Utenlandske studier viser faktisk at mest netthets skjer under fullt navn. Det er lett å se på Facebook at ordbruken har hardnet til, også blant «vanlige» folk.

Hva er det som gjør at en politiker som Trine Skei Grande stadig utsettes for hets og trakasserende kommentarer? I perioder har det vært så ille at hun har måttet ha politibeskyttelse. Det skjedde ikke minst i kjølvannet av facebookgruppa «NEI til Trine Skei Grandes flyseteavgift». Den fikk raskt et medlemstall som nesten bare kan konkurrere med Sylvi Listhaugs facebookside i popularitet. Det er nesten enda deiligere å ha noen å hate enn noen å elske.

At Venstre er et parti som provoserer mange, er det liten tvil om. De er små, de har mye makt og de går sjelden stille i dørene. De har tydelige meninger i saker som trigger sterke følelser. Da må man også tåle tøff debatt. Når klima, rovdyr og innvandring er tema, blir det gjerne høylytt på nettet. Men når man er så tom for argumenter at man må angripe en person for utseendet, og ikke for meningene, da er man nær bunnen. Det virker som kvinner med makt og innflytelse er så skremmende på noen at de ikke har annet enn sjikane å fare med. Da har nettrollene fest.

Vil du ha ukas meninger gratis i innboksen? Meld deg på vårt nyhetbrev via denne lenken

Statsminister Erna Solberg er en annen kvinne som må tåle å høre det utroligste. Alle som henger mye på nettet vet at politikere som De Grønnes Lan Marie Nguyen Berg og Ap-nestleder Hadia Tajik virker som fluepapir på netthaterne. Vakrere blir det ikke når etnisitet blir en del av hetsen. Vi husker fortsatt hvordan en lokal Frp-politiker omtalte Lan Marie Berg som «et fittetryne av ei vietnamesermegge». Også lurer man på hvorfor barn mobber hverandre.

Denne gangen valgte jeg å ringe opp noen som jeg så hadde hetset Skei Grande med fullt navn på nett. Hva er det egentlig som får voksne folk til å skrive stygge ting om en politikers kropp? Under fullt navn og i alles påsyn? Jeg fikk ikke noe svar. De bortforklarte det hele. De synes åpenbart det var ubehagelig å bli oppringt. Sannsynligvis også pinlig. Forhåpentligvis gjør de det ikke igjen.

Kanskje er det dette vi må gjøre. Konfrontere slik oppførsel når vi ser den.

LES KOMMENTAREN: Når barna våre sliter

Trine Skei Grande tåler det nok. Det gjør også andre maktpersoner. Men hva gjør det med unge mennesker å se at dette er hva du kan forvente dersom du stikker deg fram? Vi kan ikke ha et samfunn der vi tolererer at det snakkes slik om andre i offentligheten.

Hetsen mot Trine burde opprøre oss alle.