Skal vi først ha nazister i gatene, kan vi la dem gjøre noe nyttig, som å samle inn penger til homofile og jøder.

Wunsiedel, en landsby nord i Bayern, hadde slitt med nazi-plagen lenge. Én gang i året kom busslaster med nye og gamle nazister rullende inn i de gamle gatene. Svartkledde snauskaller og gamle menn i tyrolerhatt ville ære stedet hvor Rudolf Hess lå begravet. I 2011 gikk myndighetene lei, gravde opp det som var igjen av Hitlers stedfortreder, kremerte restene og strødde asken på havet. Men som med andre varianter av brunsnegler, er heller ikke tyske nazister lette å bli kvitt. Da de fortsatte å komme, selv etter at graven var borte, fikk en gruppe anti-nazister i 2014 den geniale idé å la Førerens etterkommere marsjere mot seg selv. For hver meter hatefull marsj gjennom byen, fikk en organisasjon som arbeider med å snu høyreekstreme, 10 euro. Det ble delt ut bananer underveis for å gi de marsjerende ny energi. Jo lengre de gikk, desto mer penger til motparten.

Ideen er nå importert til Norge, og vi bør alle gripe dypt i Vipps-kontoen for å gjøre den til en dundrende suksess. Første mulighet er 29. juli. Da skal medlemmer av Den nordiske motstandsbevegelsen besudle Fredrikstads vakre gater i en demonstrasjon mot homolobbyen, som sammen med den jødisk-sionistiske konspirasjonen styrer landet. Det er ingen grunn til å spille overrasket, det er jo godt kjent at ikke minst fylkeskommunene er reir av sionistiske homser.

Les bakgrunn: Harald Andresen mener innvandring truer norsk kultur

Voldelige skrullinger har også rettigheter. Politiets jurister kom derfor til at straffelovens forbud mot å trakassere noen på grunn av deres seksuelle legning eller etnisitet, må vike for Grunnlovens vern om ytringsfriheten. Marsjen kan finne sted, og nazistene har valgt å legge den til Olsok. De vet kanskje ikke at knapt noen har trukket flere utlendinger til Norge enn akkurat Hellig Olav. Tross alt er det ganske mye de ikke vet.

Derfor kommer antakelig et par hundre svenske menn over grensen for å støtte Den nordiska motståndsrörelsens lille flokk av norske rævdiltere og de få og lite kresne damene de har fått med seg. Alle vil de kle seg i svarte bukser og hvite skjorter, stikke grønne slips inn mellom tredje og fjerde skjorteknapp og forsøke å se ut som vår tids Sturmabteilung.

Som hos den tyske originalen er grensene mellom politikk og kriminalitet uklare. Tre av «motstandsbevegelsens» nåværende eller tidligere medlemmer er siktet for å ha kastet brannbomber mot flyktningboliger og en venstreorientert bokhandel.

En kartlegging som NRK foretok tidligere i år, viste at 17 av 30 kjente norske aktivister i og rundt bevegelsen, har til sammen 24 dommer mot seg. Det er voldsmenn og voldsforkynnere i hvite skjorter som skal marsjere gjennom Fredrikstad.

Da vil det jo være bent fram oppbyggelig om de samtidig kan gjøre nytte for seg. Og det kan de. Da anti-rasister og andre demokrater samlet seg i sosiale medier for å planlegge motdemonstrasjoner, hentet en jurist fra Fredrikstad, Anders Johansen, fram den strålende ideen fra Wunsiedel. Han foreslår at folk gir en krone for hver meter nazistene marsjerer, og at pengene bør gå til organisasjonen Skeiv Ungdom. Ordfører Jon-Ivar Nygård fra Høyre har sagt at kommunen vil legge til rette for motdemonstrasjoner. Slik snakker en ordfører som forstår at demokrati også er verdipolitikk, ikke bare reguleringsplaner og sykkelstier.

Men hva skal kommunen gjøre? Som med brunsneglene har vi prøvd så mye som ikke virker. Vi har snudd ryggen til nazistene, forsøkt å overdøve dem, ignorere dem, sjikanere og konfrontere dem. Noen ganger er det blitt bråk, og det er nøyaktig hva de ønsker.

La oss heller sette dem i konstruktiv virksomhet, i kommunal regi. Fredrikstad kommune bør opprette en konto dit vi alle kan overføre 100 kroner for hver kilometer hvitskjortene beveger seg gjennom byen. Går de to kilometer og vi er 5000 sponsorer, blir det en million til Skeiv Ungdom, Det mosaiske trossamfunn, Holocaustsenteret eller andre tiltak som vil irritere utslett på dem.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

I Wunsiedel ble det malt merkestreker på asfalten som viste de marsjerende høyreekstremistene hvor mye de hadde samlet inn underveis. Fredrikstad er en framoverlent kommune. I gjeldende kommuneplan har den som strategi å trekke til seg høykompetent arbeidskraft. Det finnes sikkert noen som kan ordne noen fine skjermer underveis. De kan vise både innmarsjert sum, opptak fra diverse Pride-parader og dokumentasjon av hva det førte til sist gang nazistene marsjerte i norske gater.

Fredrikstad kan faktisk bli en foregangskommune i bekjempelse av anti-demokratiske og hatefulle demonstrasjoner. Hva med å opprette et nettsted for ideer om hvordan den negative energien hos de hatefulle kan brukes til å gjøre dem til sine egne fiender?

Hvordan kan vi organisere et system for crowd funding hvor rasistiske, antisemittiske, kvinnefiendtlige og islamofobe angrep i sosiale og redigerte medier automatisk utløser økonomisk støtte til grupper som kjemper for det motsatte. Ville det ikke bli en litt bedre verden hvis rasistene sørger for å finansiere det anti-rasistiske arbeidet?

Fripenn: Hvis det virkelig er fare for at den nasjonale orden bryter sammen, er det ikke til Sverige, men til Danmark vi må for å finne smittekildens utspring

1. mai i år marsjerte 570 hvitskjorter i Falun i Finland, mange av dem var norske. Filter Nyheter, som dekket marsjen, avslørte én av dem. Morten Lorentzen, fra Fredrikstads naboby, Moss, har i flere tiår vært sentral i norske og internasjonale nynazistiske miljøer, men har gått under medienes radar. «Du leker nå i feil sandkasse!» skrev han til Filter Nyheter da han ble avslørt.La oss rote til sandkassen deres, og la dem selv sørge for at rotingen blir behørig finansiert.

Det årnær sæ i Fredrikstad, skal du se.

Følg på twitter.com/svelle