Mottrekk: La de høyrekstreme marsjere mot seg selv, foreslår Sven Egil Omdal. Her er politiet i aksjon mot motdemonstranter i forbindelse med møtet til det høyreekstreme Svenskarnas Parti i Stockholm for noen år siden.  Foto: NTB scanpix

Nazimarsj for en god sak

Skal vi først ha nazister i gatene, kan vi la dem gjøre noe nyttig, som å samle inn penger til homofile og jøder.

Wunsiedel, en landsby nord i Bayern, hadde slitt med nazi-plagen lenge. Én gang i året kom busslaster med nye og gamle nazister rullende inn i de gamle gatene. Svartkledde snauskaller og gamle menn i tyrolerhatt ville ære stedet hvor Rudolf Hess lå begravet. I 2011 gikk myndighetene lei, gravde opp det som var igjen av Hitlers stedfortreder, kremerte restene og strødde asken på havet. Men som med andre varianter av brunsnegler, er heller ikke tyske nazister lette å bli kvitt. Da de fortsatte å komme, selv etter at graven var borte, fikk en gruppe anti-nazister i 2014 den geniale idé å la Førerens etterkommere marsjere mot seg selv. For hver meter hatefull marsj gjennom byen, fikk en organisasjon som arbeider med å snu høyreekstreme, 10 euro. Det ble delt ut bananer underveis for å gi de marsjerende ny energi. Jo lengre de gikk, desto mer penger til motparten.