Tiltro: En fersk undersøkelse viser at folk har større tiltro til journalister enn Sylvi Listhaug tror. 

Folk tror på journalister

Jeg skummet nyhetsoverskriftene onsdag. «100 millioner kroner ekstra til båt- og ferjeflyktningene». Interessant, tenkte jeg.

Jeg visste ikke at vi har så mange ferjeflyktninger, men på Vestlandet er det nok ikke uvanlig at de tyr til slik transport i jakten på en trygg havn. Ferje er dyrt. De trenger sikkert ekstra med penger.

«Fortsatt stor mistro til journalister», leste jeg videre og tenkte at det er da ingen nyhet. Vi i det som nå heter MSM, mainstream media, er jo avskum.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Falske nyheter? Kast uttrykket på skraphaugen

Men jeg ble nysgjerrig og leste begge overskriftene en gang til. Jeg hadde sett feil. De 100 ekstra millionene går til båt- og ferjefylkene. Ikke så rart, vi er oss selv nærmest. Og NTB skrev om fortsatt stor tiltro til journalister. Stor tiltro? Vi er jo blitt tutet ørene fulle med det motsatte.

- Hvorfor stoler ikke folk på journalister, spurte Sylvi Listhaug i bloggen sin i vinter. Hennes partifelle Mazyar Keshvari skrev at de etablerte mediene er de største produsentene av falske nyheter.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Det straffer seg å anklage andre for løgn

Men NTB fortalte at 35 prosent har nokså stor tiltro til oss. 40 prosent har verken stor eller liten tiltro, bare 17 prosent har nokså liten eller svært liten tiltro til meg og kollegene mine. Slett ikke verst, tenkte jeg. Er det Listhaug og Keshvari som har drevet med falske nyheter?

Finnes det en taus majoritet der ute som mener at journalister slett ikke er så upålitelige som de mest høyrøstete vil ha det til? Har mediene kneblet flertallet av befolkningen? I så fall må vi nok en gang ta selvkritikk.