Demonstrasjon: «I over to måneder har russiske menneskerettighets organisasjoner og avisen Novaya Gazeta rapportert om at egne konsentrasjonsleire for homofile er etablert i Tsjetsjenia», skriver Daniel Johansen. Bildet viser en 1. mai-demonstrasjon i St. Petersburg. Plakaten viser Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov (fra venstre), Russlands president Dmitrij Medvedev og Vladimir Putin. 

Konsentrasjonsleire bygges i Tsjetsjenia – hva gjør vi?

Om én måned kan det annonserte folkemordet på Tsjetsjenias homofile befolkning være sluttført.

En «sterk mann» behøver alltid noen svake å sparke ned på. Det er kanskje det mest usympatiske med fortidens og nåtidens autoritære og populistiske ledere. Slik har tyranner alltid vært, og våre samtidige i Ankara, Budapest, Moskva og Manila er i så måte like usle som sine historiske forgjengere. De behøver å rette fokuset mot en indre fiende for å fordekke den politikken de ønsker å føre. Det virker som regel.